LV

Ābolu un karameļu musa kūka


Āboli salikumā ar karameli ir dievīga apvienība, bet vēl labāk tas viss garšo kopā, ja pievienota Gemoss sortimenta jaunpienācējs – šokolāde ar piena karameli. Tai piemīt izteikta karameles garša, taču neskatoties uz to, kūka nav pārlieku salda. Ābolu un karameļu musa kūka garšos gan kārumniekiem, gan tiem, kam saldumi nav lielā cieņā, atzīst receptes autore, Gemoss šef-konditore Diāna Ozoliņa. Kūkas pagatavošanai jāizmanto forma 20 cm diametrā.

Karameļu biskvīts

76 g olu baltums
76 g cukurs (1)
32 g olas
65 g olu dzeltenums
80 g cukurs (2)
15 g sviests 82.5%
25 g ūdens
46 g milti
87 g mandeļu milti

1. Olu baltumu sakuļ ar cukuru (1).
2.Pagatavo “sausu” karameli no cukura (2), pievieno sviestu, tad ūdeni un uzreiz noņem no karstuma avota. Izkāš caur sietu.
3.Sakuļ olas un olu dzeltenumus, samaisa ar karameli un iecilā daļu no olu baltuma masas, tad pievieno visas sausās sastāvdaļas un atlikušo olu baltuma masu.
4.Izlīdzina mīklu cepamajā plātī un virsū izkaisa mandeļu drumstalas (skatīt zemāk).
5.Cep 170 °C 13-15 min.

Mandeļu drumstalas

25 g mandeļu milti
25 g brūnais cukurs
25 g sviests
19 g milti
9 g mandeļu šķēlītes
q.s. sāls

1.Miksera bļodā ar uzgali “lāpstiņa” samaisa sausās sastāvdaļas ar aukstu sviestu līdz smilšu tekstūrai drumstalās.
2.Cep drumstalas 165 °C 10 min.

Amber šokolādes krēms

45 g saldais krējums 35% (1)
9 g glikozes sīrups
2 g želatīns 200 Bloom
50 g grauzdētu mandeļu pralinē
50 g piena karameles šokolāde
82 g saldais krējums 35% (2)

1.Izkausē šokolādi un samaisa ar pralinē.
2.Sajauc saldo krējumu (1) ar glikozi un pievieno izmērcētu želatīnu.
3.Sablendē abas masas kopā.
4.Pievieno aukstu saldo krējumu (2) un sablendē.
5.Liek ledusskapī uz 24 stundām.
6.Pirms lietošanas labi samaisa.

Karameļu mērce

150 g cukurs
75 g glikozes sīrups
210 g saldais krējums
1 vaniļas pāksts
55 g sviests
1 g sāls pārslas

1.Pagatavo karameli no glikozes un cukura.
2.Pa daļām lej klāt karstu saldo krējumu ar vaniļu un samaisa.
3.Pievieno sviestu, sablendē.
4.Beigās pievieno sāls pārslas.
5.Atdzesē.

Karamelizēti āboli

300 g āboli
150 g karameļu mērce
q.s. kanēlis

1.Apcep ābolus karameļu mērcē līdz tie kļūst mīksti un karamelizēti.
2.Pievieno kanēli.
3.Atdzesē.

Amber muss

90 g ūdens
233 g piena karameles šokolāde
75 g grauzdētu mandeļu pasta (skatīt attēlu augstāk)
4 g želatīns 200 Bloom
263 g putukrējums

1.Izkausē šokolādi un sablendē ar siltu ūdeni 35 °C.
2.Tad pievieno grauzdētu mandeļu pastu, sablendē.
3.Pievieno izmērcētu želatīnu.
4.Beigās iecilā putukrējumu. Lieto uzreiz.

Amber spoguļglazūra

150 g ūdens
300 g cukurs
300 g glikozes sīrups
200 g iebiezinātais piens
23 g želatīns 200 Bloom
300 g piena karameles šokolāde

1.Uzvāra ūdeni, glikozes sīrupu un cukuru līdz 103 °C.
2.Pievieno šo sīrupu iebiezinātam pienam, želatīna masai un šokolādei.
3.Nedaudz pagaida, kamēr šokolāde sāks kust un tad sablendē.
4.Liek uz 24 stundām ledusskapī 4 °C.

Musa kūkas veidošana

1.Liek kopā ābolu un karameļu musa kūku. Vispirms izgriež biskvītu 18 cm diametrā. Izspiež uz tā Amber krēmu no konditorejas maisa un izkārto ābolu daiviņas. Sasaldē.
2.Silikona formā vai metāla formā (liek uz silikona paklājiņā un izklāj malas ar acetāta plēvi) 20 cm diametrā lej iekšā Amber šokolādes musu, iespiež iekšā biskvītu ar Amber krēmu un āboliem. Sasaldē.
3.Uzsilda glazūru mikroviļņu krāsnī, sablendē un 35 °C siltu pārklāj sasaldēto torti. Pirms pasniegšanas torti atlaidina ledusskapī 6-8 stundas.

 

Jūs varētu interesēt arī: