LV

Jaunums: ceļteku pulveris olu aizvietošanai receptēs

Plašais kulinārijas iespēju lauks un globālā informācijas telpa sabiedrības uztura tendences šodien vedina veselības un apzinātas ēšanas virzienā.  Mēs dzīvojam laikā, kad izzināt daudzveidīgo pasaules pieredzi kulinārijā, atklāt arvien jaunas ēdiena sastāvdaļas un eksperimentēt ar receptēm ir vieglāk kā jebkad. Kā jaunums GEMOSS veikalu plauktos, ceļtekas sēklu sēnalu pulveris ir iekļauts produktu līnijas Just Nature sortimentā. Uzzini, kas ir ceļtekas sēklu sēnalu pulveris, kādēļ tas ir vērtīgs mūsu veselībai un kā to iekļaut dažādās receptēs, paplašinot mūsu kulinārijas iespējas.

 

Kas ir ceļtekas?

Ceļtekas (Plantago) augu dzimtā ir aptuveni 200 dažādas šo puķu sugas. P. Ovata un P. Psyllium – tieši no šo augu ziedu sēklu sēnalām tiek gatavots ceļteku pulveris. Komerciāli tas tiek ražots vairākās Eiropas valstīs, Krievijā, bet visizplatītākais tas ir Indijā. Šo augu “radiniece” ir arī mums labi pazīstamā ceļmallapa, tomēr tai piedēvētas pavisam citas raksturīgās īpašības mūsu veselības atbalstam. Ceļteku pulveri gatavo no Ceļtekas auga ziedu sēklām, atdalot ārējos apvalkus un samaļot tos smalkā pulverī.

Ceļteku pulveris organisma veselībai

Ceļteku pulvera sastāvā esošo šķiedrvielu noturība gremošanas sistēmā palīdz regulēt augstu holesterīna, triglicerīdu un cukura līmeni asinīs. Šķiedrvielu darbības ietekmē ogļhidrāti organismā uzsūcas lēnāk, tādēļ ceļteku pulveris ir noderīgs glikēmiskā indeksa kontrolei. Uzturā tas var palīdzēt uzturēt vienmērīgāku cukura līmeni asinīs, līdz ar to – normalizēt enerģijas līmeni dienas garumā, ilgtermiņā pozitīvi ietekmēt sirds un asinsvadu sistēmas veselību.

Tāpat, ceļteku pulveri, kurš būtībā ir laksatīvs, slavē par pozitīvo ietekmi uz gremošanas sistēmas darbību. Ceļtekas sēklu sēnalas kā šķiedrviela, labi absorbē ūdeni un iegūst viskozitāti, palīdz aktivizēt zarnu trakta darbību. Tad svarīgi atcerēties, ka līdzās uzņemto šķiedrvielu daudzumam uzturā, nedrīkst aizmirst arī uzņemt pietiekamu apjomu ūdens. Atbalstot organisma gremošanas sistēmu un cukura līmeni asinīs, var teikt, ka ceļtekas sēklu sēnalas ir noderīgs palīgs tiem, kuri izmēģina dažādas diētas vai tiecas kontrolēt svaru. Tomēr, jāatceras, ka pārmērīga vai nepareiza lietošana var radīt nevēlamu efektu – alerģiskas reakcijas vai vēdera pūšanos.

Ceļteku pulveris dažādos ēdienos

Cilvēki arvien biežāk dažādu iemeslu dēļ atsakās no dzīvnieku izcelsmes produktiem uzturā. Kamēr kāds pievēršas vegāniskam dzīvesveidam, cits izjūt alerģiskas  reakcijas, vēl kāds – vienkārši vēlas paplašināt savu maltītes iespēju horizontu, eksperimentēt un bagātināt uzņemto uzturvielu klāstu.

Ceļtekas sēklu sēnalas ir spēcīga šķiedrviela, kas labi absorbē ūdeni, veidojot elastīgu masu, tādēļ to pulveris uzturā guvis popularitāti kā piedeva dažādu augu izcelsmes ēdienu pagatavošanā – veģetārās un vegāniskās virtuvēs. To izmanto kā olas aizstājēju maizes cepšanā un recinātāju citos ēdienos, kuriem nepieciešams piešķirt formu un biezināt struktūru. Pulveri izmanto saldējumu un krēmu gatavošanā, pievieno aukstajiem desertiem. Medicīnā to piedāvā arī kā uztura bagātinātāju. Ceļteku pulveris ir pieejams granulu un kapsulu veidā. Nereti ražotāji pievieno ceļteku pulveri arī brokastu pārslām.

Ievas Treijas recepte

Ceļtekas sēklu sēnalu pulveris dod iespēju cept maizi no 100% augu izcelsmes produktiem, jo tas satur maizes maisījumu, pildot olas funkciju. Gemoss vadītājas Ievas Treijas radīto “Cake & Bake” sēklu maizes maisījumu cepšanai receptē prasīts pievienot olas, bet ceļteku pulveris ļauj tās aizvietot – tā maize kļūst bagātāka ar šķiedrvielām, turklāt vegāniska. Jautājām Ievai, cik daudz pulveri izmantot un kā to pareizi iekļaut sēklu maizes receptē.

Mājās gatavota sēklu maize ar ceļteku pulveri

CAKE&BAKE maisījums sēklu maizei (pēc izvēles) 600 g
ceļtekas sēklu sēnalu pulveris, 30 g (~3 ēd. k.)
ūdens ≤ 500 ml
eļļa, 6 ēd. k.
sāls, pēc garšas

Bļodā sajauc sēklu maisījumu un ceļteku pulveri, pamazām maisot pievieno līdz 500 ml ūdeni un sāli. Atstāj masu 10 minūtes uzbrist, un tad pievieno 6 ēdamkarotes eļļas. Ieva izmanto vīnogu kauliņu eļļu, jo tai ir neitrāla garša, bet var izmantot arī citu eļļu. Klāj maizes masu silikona veidnēs un cep 30 minūtes 180°C temperatūrā.