LV

Dzīvosim zaļi – dabai draudzīgi vienreizlietojamie trauki


Laikā, kad arvien vairāk cilvēki un arī organizācijas domā par to, kā dzīvot pēc iespējas saudzīgāk pret dabu un apkārtējo vidi, prožektoru gaismā nākuši arī pielāgoti vienreizlietojamie trauki. Gemoss aicina rūpēties par apkārtējo vidi, piedāvājot plašu ekoloģisko vienreizējo trauku klāstu. Lai arī vienreizējo trauku lietošana ir daļa no tā, kas nonāk atkritumos, šajā tēmā ir vērts iedziļināties ēdināšanas jomas pārstāvjiem.

Domāt par dabai draudzīgiem risinājumiem nudien nav vairs tikai modes lieta. 2021. gadā aizliegs virkni vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu, piemēram, vienreizlietojamos plastmasas traukus, kokteiļu salmiņus, vates kociņus un balonu kātiņus. Samazināšanas mērķi attieksies uz pārtikas un dzērienu vienreizlietojamo plastmasas taru: hamburgeru iepakojumiem, sendviču kastītēm, trauciņiem, kas paredzēti desertu un uzkodu servēšanai. Direktīva paredz samazināt arī dažādu citu plastmasas izstrādājumu patēriņu un veicināt to pārstrādi. Šādi ierobežojumi ievērojami skar ēdināšanas nozares pārstāvju darba ikdienu, tāpēc jau laikus jādomā par alternatīvām un risinājumiem.

Kur ēdiens – tur atkritumi

”Latvijas Zaļais punkts” uz šīm pārmaiņām raugās pozitīvi, jo vienreizlietojamo trauku lietošana veido apjomīgu atkritumu daudzumu, turklāt visbiežāk šie trauki nav derīgi pārstrādei, tāpēc tie nonāk apglabāšanai poligonos. Pasaulē šī tēma ir ļoti aktuāla dažādos masu pasākumos, kur ēdienu un dzērienu pasniegšana nav iedomājama bez vienreizlietojamiem traukiem. Aprēķināts, ka vidēji 6 miljoni tonnu vienreizlietojamo trauku ik gadu pasaulē tiek izmesti atkritumos. ‘’Piemēram, mūsu kaimiņi igauņi Tallinā jau atteikušies no vienreizlietojamo trauku izmantošanas festivālos. Arī Latvijā tiek īstenotas iniciatīvas, lai publiskos pasākumos samazinātu atkritumu apjomu un pieteiktu cīņu ar plastmasas glāzēm, kas veido festivālu un citu lielu publisko pasākumu apjomīgāko atkritumu daļu,’’ stāsta Kaspars Zakulis, AS “Latvijas Zaļais punkts” direktors.

Ne tikai masu pasākumos aktuāla vienreizējo trauku lietošana. Arī ikdienā aktuāla ēdienu līdzņemšana un pasūtīšana ar piegādi, kur vienreizlietojamie trauki ir neatņemama sastāvdaļa. Šajās situācijās varam izvērtēt, cik vajadzīgs ir katrs plastmasas iepakojums un varbūt vērts padomāt par alternatīvām.

Gemoss aicina domāt zaļi

Uzņēmuma ‘’Gemoss’’ vadītāja Ieva Treija stāsta, ka pēdējos gados ievērojami augusi interese par dabai draudzīgiem vienreizējiem traukiem, un tas vien pierāda, ka cilvēkiem patiesi rūp vide, kurā dzīvojam. ‘’Tā vietā, lai iegādātos plastmasas salmiņus, kas dabā vēl ilgi nesadalīsies, bārmeņi labprāt izmanto papīra salmiņus, savukārt banketos un lielākos pasākumos arvien biežāk parādās bambusa, koka, palmu lapu un papīra trauku izmantojums uzkodu pasniegšanai. Arī Gemoss atbalsta šo ES iniciatīvu – izvairīties no dabas piesārņošanas. Tieši šī iemesla dēļ arī plānojam nākotnē atsevišķu produkciju fasēt dabai draudzīgākos fasējumos un paplašināt piedāvājumu ar vēl daudzveidīgāku vienreizējo trauku klāstu un alternatīvām, piemēram, kviešu stiebru un kartupeļu cietes salmiņiem.’’

Vienreizējo trauku alternatīvas

Bambuss, koks, papīrs, ciete, cukurniedru šķiedras – šie visi ir materiāli, kas tiek izmantoti dabai draudzīgu trauku ražošanā. Tie ir kompostējami un vidē sadalās bez atlikuma, nenodarot dabai kaitējumu. Vai zināji, ka parastās plastmasas trauki pārstrādājas aptuveni 100 gadus? Latvijas Zaļais punkts aicina domāt ne tikai par to, kādas alternatīvas var izmantot plastmasas vietā, bet arī par to, kā samazināt atkritumus kā tādus. Tikai 58% Latvijas iedzīvotāju uztrauc, kādā iepakojumā ir viņu iegādātās preces un vai tas būs pārstrādājams vai noguls poligonā. Tāpēc izveidota iniciatīva “Zaļi pakots”, lai uzņēmējiem un arī iedzīvotājiem vairotu izpratni par to, kā samazināt iepakojuma patēriņu un kā izvēlēties iepakojumu, kas ir pārstrādājams, nevis apglabājams poligonā.

Ierasts redzēt karsto dzērienu krūzītes no papīra, taču nu ražotāji piedāvā arī bļodas, kārbas, glāzes u.c. traukus dabai draudzīgos risinājumos. Stilizēti koka vai papīra konusi un laiviņas uzkodām, bio plastmasas galda piederumi, papīra maisiņi, dažādu formu šķīvji un citi interesanti risinājumi. Savukārt, ēdiena ietīšanai, piemēram, sendvičiem, hotdogiem u.c. noderēs ekoloģisks ietinamais papīrs. Arī kokteiļu pasniegšanā var piedomāt par dabai draudzīgākiem risinājumiem, izmantojot papīra vai metāla salmiņus. Šāda koncepta trauki iederas dažādos brīvdabas pasākumos, piknikos, kā arī ēdināšanas iestādēs, kur nepieciešami trauki līdzņemšanai. Labā ziņa ir arī tā, ka ražotāji īpaši piedomā arī pie tā, kā bio vienreizējie trauki izskatās. Krāsa, materiāls, dizains – arī vienreizējie trauki var būt gaumīgi un ēdiens vai dzērieni tajos izskatīsies joprojām apetītlīgi. Dabai draudzīgi vienreizlietojamie trauki – tā ir neizbēgama nākotne!

Iepazīsties ar Gemoss plašo vienreizējo trauku sortimentu šeit.