LV

Eksotiskais līčiju deserts


Rudens un ziemas sezona ir īstais laiks, kad piedāvāt eksotisku garšu desertus, jo tad pēc tām ilgojamies visvairāk. Gemoss šef-konditore Diāna Ozoliņa piedāvā unikālu recepti, kurā apvienots debešķīgs garšu salikums – līčiju deserts.

Līčiju pildījums (16 gb x 20 ml)

190 g svaigu līčiju gabaliņi
110 g aveņu biezenis La Fruitiere
60 g līčiju biezenis La Fruitiere
30 g invertcukura sīrups
3 g pektīns
25 g cukurs
1 g citronskābe
7 g aveņu liķieris

1.Samaisa cukuru ar pektīnu.
2.Pievieno lēnām klāt biezeņiem un līčiju gabaliņiem, nepārtraukti maisot.
3.Uzvāra un pievieno citronskābi.
4.Noņem no karstuma avota un pievieno liķieri, samaisa.
5.Lej gēlu silikona formiņās (pussfērās pa 20 ml, tad saliek kopā divas, lai veidojas sfēra) un sasaldē.

Līčiju muss (8 gb x 117 ml)

250 g saldais krējums 35%
70 g līčiju biezenis La Fruitiere
20 g glikozes sīrups
325 g baltā šokolāde 28%
10 g kakao sviests
6 g želatīns 200 Bloom
350 g putukrējums 35%

1.Uzsilda saldo krējumu un glikozes sīrupu līdz 40ºC, pievieno izmērcētu un izkausētu želatīnu.
2.Samaisa šo masu ar izkausētu šokolādi un kakao sviestu, sablendē.
3.Pievieno līčiju biezeni, samaisa.
4.Atdzesē masu līdz 35ºC, iemaisa putukrējumu.
5.Lielāko musa daļu izmanto uzreiz, atlikušo liek ledusskapī stabilizēties, lai izmantotu dekorēšanai.

Kokosriekstu drumstalas

30 g mandeļu milti
25 g kokosriekstu skaidiņas
50 g brūnais cukurs
50 g sviests
50 g milti
1 g cepamais pulveris
½ vaniļas pāksts

Glazūra drumstalām

50 g baltā šokolāde (izkausēta 45 ºC)
5 g vīnogu kauliņu eļļa
½ laima miziņa

1.Miksera bļodā ar uzgali “lāpstiņa” samaisa visas sastāvdaļas līdz smilšu tekstūrai, atdzesē ledusskapī.
2.Cep 150ºC 12 min. Atdzesē.
3.Tad parklāj drumstalas ar šokolādes un eļlas glazūru, ko pagatavo samaisot abas sastāvdaļas un pievienojot laima miziņu. Šis ir nepieciešams, lai drumstalas neizmirkst musā.

Šokolādes glazūra

500 g baltā šokolāde (izkausēta 45 ºC)
50 g vīnogu kauliņu eļļa
qs aveņu sublimētais pulveris

1.Sablendē šokolādi ar sublimēto aveņu pulveri, pievieno eļļu, sablendē.
2.Lieto glazūru 26-28 ºC sasaldētu kūciņu pārklāšanai.

Deserta veidošana

1.Silikona formās individuālajām kuciņām liek iekšā līčiju musu.
2.Musā iegremdē sasaldēto līčiju želeju.
3.Piepilda vēl ar musu un iespiež tajā kokosriekstu drumstalas.
4.Sasaldē.
5.Atlikušo līčiju musu no ledusskapja nedaudz saputo planetārajā mikserī un ieliek konditorejas maisā.
6.Sasaldētas kūciņas izņem no formām un dekorē ar līčiju musu tā, lai veidotos auglim līdziga formā (spiežot to no konditorejas maisa un izmantojot metāla spatulu pēc nepieciešamības). Tad atkal sasaldē.
7.Uzsilda glazūru mikroviļņu krāsnī un 26-28 ºC pārklāj sasaldētās kūciņas (kūciņu uz koka standziņu un iemērcē glazūrā, tad izņem, ļauj sastingt (tas notiek ļoti ātri).
8.Pirms pasniegšanas kūciņas atlaidina ledusskapī (4 ºC) 4-6 stundas, un līčiju deserts ir gatavs baudīšanai.