LV

Jaunums no Just Nature: mung pupiņas

JUST NATURE produktu līnijas pākšaugu sortimentu ir bagātinājušas sātīgās mung pupiņas. Lepojamies, ka varam regulāri papildināt mūsu produktu klāstu ar eksotiskām dabas veltēm, lai pievienotu jaunas krāsās mūsu kulinārijas garšu spektrā. Latvijā mung pupiņas vēl nav guvušas lielu atpazīstamību, bet reizēm tās var pamanīt veselīgo produktu veikalos. Mung pupiņas (Vigna radiata) ir mazas, zaļas pupiņas, kas kultivētas jau kopš seniem laikiem. Ja esi gatavs izmēģināt viegli saldenās un uzturvielām bagātās mung pupiņas arī savā ēdienkartē, zini, ka tagad tās pieejamas arī GEMOSS veikalu plauktos JUST NATURE plašajā graudaugu un pākšaugu sortimentā.

MUNG PUPIŅU IZCELSME UN VĒSTURE

Mung pupiņas, zināmas arī kā zaļās sojas pupiņas vai “mung dal”, ir subtropu pākšaugi ar maigi saldenu riekstu garšu un vismaz 3500 gadus senu vēsturi Āzijas kulinārijā. Visvairāk tās audzē Indijā, Ķīnā un Taizemē. Interesanti, ka mung pupiņas ātrāk izdīgst tumsā, nekā gaismā. Tas saistīts ar specifiksu procesu, kurā sātīgā pupiņa izmanto uzkrātās orgnaiskās vielas (lipīdus un olbaltumvielas), lai attīstītu stublāju, nevis no saules uzņemto enerģiju.

KĀ MUNG PUPIŅAS IEKĻAUT RECEPTĒS?

Ierasti tās gatavo, pievienojot zupām un sautējumiem, kā arī dažādos karijos, dārzeņu ēdienos. Mung pupiņas izmanto arī diedzētas un pievieno salātiem un sendvičiem. Lai izdiedzētu, tās iemērc ūdenī uz vairākām dienām. Diedzēšana veicina to uzturvērtības celšanos, un organisms tās vieglāk pārstrādā. Tās ir populāra alternatīva gaļai veģetāros ēdienos. No mung pupiņām iegūtā ciete tiek izmantota dažādu želeju un stikla nūdeļu pagatavošanā.


Just Mature Gemoss mung pupiņas

AUGSTA UZTURVĒRTĪBA

Mung ir iespaidīgs olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. Šīs pupiņas satur daudz folātus, fosforu, dzelzi, varu, magniju, mangānu, kāliju un K vitamīnu. Augstā olbaltumvielu un šķiedrvielu kombinācija pupiņās, padara tās īpaši populāras dažādās diētās.

PAGATAVOŠANA

Pirms vārīšanas mung pupiņas, tāpat kā citus graudaugus un pākšaugus, kārtīgi noskalo. Mung pupiņas nav nepieciešams pirms vārīšanas mērcēt, tomēr reizēm tas tiek darīts, lai organisms vieglāk tās pārstrādātu un uzsūktu vērtīgās uzturvielas. Katlā lej 3 glāzes ūdens pret vienu glāzi pupiņu, kā arī pievieno sāli. Kad ūdens sāk vārīties, samazini liesmu un turpini vārīt ~30 minūtes, līdz mīkstas. Lieko ūdeni nokāš un iekļauj receptēs, līdzīgi kā citus pākšaugus.

Mung pupiņas un citus JUST NATURE produktus visērtāk iegādāties GEMOSS e-veikalā.