LV

Alternatīvie milti: uzturvielām bagātas receptes

Iespējams, esi pamanījis, ka daudzveidīgas alternatīvas kviešu miltiem bauda uzmanību ne tikai veselīga uztura entuziastu aprindās, bet arī kafejnīcu un veikalu ražotās produkcijas sastāvā. Jau kādu laiku varam lepoties ar plašo miltu klāstu JUST NATURE sortimentā. Jau esam runājuši par alternatīvo miltu īpašībām un “uzvedību” dažādos ēdienu veidos. Turklāt, nesen iepazīstinājām arī ar CAKE&BAKE gardajiem maisījumiem sēklu maizes cepšanai.  Līdzās sēklu maizei, kas nesatur glutēnu un pat miltus, šodien popularitāti iegūst neskaitāmas alternatīvas, īpaši bezglutēna milti. Arvien biežāk izvēlamies apzinātu uzturu, kur maizi, saldos ēdienus, mērces un smūtijus gatavojam mājās, jo tā varam pārvaldīt produktu sastāvdaļas un aizvietot tās, kuras sagādā organismam nepatīkamas sajūtas.
Turpinot sarunu par šo aktuālo tematu, vēlamies izcelt dažādu miltu izejvielu vērtīgo ietekmi uz mūsu veselību.

Ķirbju sēklu milti

Smalki samaltas ķirbju sēklas. Tie ir bezglutēna milti, kas satur daudz vērtīgas šķiedrvielas minerālvielas un olbaltumvielas – visa ķirbja labumu esence. Tajās ir daudz magnija, kas atbalsta nervu sistēmas darbību, kaulus un palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs. Ķirbju sēklas ir arī labs nepiesātināto taukskābju un antioksidantu avots.

Ķirbju sēklu miltu pankūkas
ķirbju sēklu milti, 150 g
cukurs, 2 ēd. k.
1 šķipsniņa sāls
olas 2 gab.
piens, 200 – 300 ml
Olas samaisa ar sāli, cukuru, iemaisa miltus, tad pievieno pienu (var aizvietot ar augu pienu), izmaisa līdz veidojas viendabīga masa. Mīklu nedaudz atpūtina, pilda konditorejas maisiņā un lej uz pannas, cep zeltainas no abām pusēm.

 

Rīsu milti

Šī būs laba alternatīva kviešu miltiem, jo konsistence tiem ir līdzīga, tādēļ ar tiem ir vieglāk aizstāt sastāvdaļas konditorejā un maizes cepšanā, jo arī šie ir bezglutēna milti. Tāpat, šie milti noteikti būs bagātāki ar šķiedrvielām, kas nāks par labu cukura līmeņa un holesterīna pazemināšanai, kā arī zarnu trakta, sirds un asinsvadu veselības uzlabošanai. Uzturvielu ziņā tiem ir arī bagātīgāki konkurenti, tomēr rīsu milti ir labs cinka, magnija, kalcija un fosfora avots mūsu kaulu struktūras un aknu darbības atbalstam.

Sāļie rīsu miltu mafini
rīsu milti, 100 g
olas, 2 gab.
jogurts bez piedevām, 125 g
rīvēts cietais siers, 60 g
zilais siers, 40 g
cepamais pulveris, 1 tējk.
Miltus kopā ar cepamo pulveri izsijā. Olas sakuļ kopā ar jogurtu, pievieno miltiem, iemaisa viendabīgu mīklu, pievieno rīvētu cieto sieru un drupinātu zilo sieru. Liek veidnītēs, kas ieeļļotas ar taukvielu, cep 180°C  temperatūrā apmēram 20 minūtes.

 

Linsēklu milti

Īpaši smalki maltie linsēklu milti būs vieglāki un gaisīgāki nekā mums pzīstamās maltās linsēklas, lai labāk iekļautos dažādu ēdienu sastāvā. Turklāt, maltas linsēklas daudz labāk uzsūcas mūsu organismā. To labvēlīgo ietekmi uz veselību apliecina neskaitāmi uztura speciālistu komplimenti.  Linsēklas kā alternatīva miltiem ir bagātas ar svarīgām nepiesātinātajām taukskābēm, no kurām liela daļa ir omega-3 un omega-6. Šajos bezglutēna miltos ir ļoti zems ogļhidrātu sastāvs, bet tie satur daudz šķiedrvielas. Linsēklām tiek piedēvēts atbalsts svara un holesterīna līmeņa samazināšanā, gremošanas sistēmas un sirds veselības veicināšanā.

Linsēklu miltu picas pamatne
linsēklu milti, 85 g
ūdens, 200- 240 ml
rīsu milti, 35 g  (vēl nedaudz noderēs plaukstām, izklājot mīklu)
garšvielas (sāls, cukurs, asais paprikas pulveris, karijs, ķiploku pulveris)
olīveļļa, 10 g
cepamais pulveris, 1 tējk.
Bļodā sajauc linsēklu miltus, cepamo pulveri un rīsu miltus. Pievieno ūdeni, eļļu un garšvielas. Visu rūpīgi samaisa līdz iegūst viendabīgu masu. Svarģa ir konsistence – ja nepieciešama biezāka, var pievienot vēl miltus (pēc izvēles). Garšvielu pietiekamību nosaka pēc mīklas pagaršošanas. Ieziež plaukstas ar rīsu miltiem no bļodas izņem mīklu. Veido bumbiņu un pamazām klāj uz cepešpannas. Ja mīkla līp, atjauno miltu slāni uz rokām. Cep cepeškrāsnī 15 -18 minūtes 180°C temperatūrā , pēc tam izkārto izvēlētās sastāvdaļas uz picas. 

 

Turku zirņu milti

Smalkos miltos samalti turku zirņi ir labs augu proteīnu un šķiedrvielu avots, kas palīdz gremošanas sistēmai nodrošināt vērtīgu uzturvielu uzsūkšanos un vienmērīgu sāta sajūtu. Turku zirņi bagātinās organismu ar mangānu, varu, magniju un B grupas vitamīniem. Tie nesatur glutēnu. Pētījumi liecina, ka šo zirņu sastāvā esošie antioksidanti palīdz cīņā ar iekaisuma procesiem. Tāpat, tiem ir nozīmīga loma akrilamīdu (brīvie radikāļi pārstrādātajā pārtikā un ātrajās uzkodās) neitralizēšanā.

Turku zirņu miltu cepumi
turku zirņu milti, 100 g
sviests 80 g
cukurs, 100 g
vaniļas cukurs
cepamais pulveris ½ tējk.
šķipsniņa sāls
kokosriekstu skaidiņas, 1 sauja
Miltus izsijā, pievieno cepamo pulveri un sāli. Sviestu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru,  līdz tas masa viendabīga. Pieliek miltus un kokosa skaidiņas, mīklu mīca ar rokām. To sadala kumosa lieluma gabaliņos, veido lodītes, liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, nedaudz pieplacina. Cep 180°C temperatūrā 12 – 15 minūtes.