LV

Kafijas pagatavošanas veidi: iekārtas un to atšķirības

Kafijas pagatavošanas iekārtu vēsture ir sena – turki brūvēja kafiju jau 575. gadā pirms mūsu ēras. Lai gan kafijas ekstrakcija sniedzas tālu pagātnē, par pirmā kafijas brūvrīka izgudrotāju šodien atzīst Melitu Benzu (Melitta Benz), kura 1908. gadā radīja pirmo pilienu (drip) kafijas aparātu, izmantojot blotpapīra filtru.

Lielākā daļa vēstures liecību par kafijas brūvēšanu ir zudušas, līdz laikam, kad 1818. gadā tika radīts pirmais kafijas perkolators.

Mūsdienās tirgū ir pieejamas simtiem kafijas brūvēšanas ierīces, bet kafijas dzērienu entuziastiem vienmēr ir idejas jauniem izgudrojumiem. Šodien, kad pieejami visu viedu elektriskie kafijas aparāti, kontrolēt savas mīļākās kafijas pagatavošanas procesu ir patiesi patīkami, tādēļ šajā rakstā apskatām manuālās brūvēšanas iekārtas.

Populārākie kafijas pagatavošanas veidi

Vispirms izcelsim filtra ekstrakcijas metodes – īsumā ieskicējam filtru daudzveidību un funkciju.

Ja viens kafijas ražotājs piedāvā dažādus filtrus, tos atšķir celulozes šķiedras blīvums. Tā ir īpaša ražošanas tehnoloģija, kurā stiepj šķiedru un tad pārvērš to filtrā, nodrošinot pareizu ūdens plūsmu. Šī šķiedra izfiltrē lielāko daļu vissmalkāko kafijas daļiņu, kas dod kafijai tās rūgto garšu. Brūnie kafijas filtri ir dabīgāki, jo netiek balināti, nedaudz ietekmējot arī kafijas smaržu un aromātu.

Filtrus atšķir arī to forma – tā ietekmē tecēšanas ātrumu jeb ekstrakcijas laiku. Konusveida filtri prasa smalkākas iemaņas kafijas apliešanā, kamēr viļņveida filtrs ar plakanu apakšu dod viendabīgu garšu arī bez apliešanas iemaņām.

hario v60 tērauda

 

Filtru kafijas pagatavošana: Chemex, Kalita un Hario

Chemex stikla trauka un filtra komplekta autors ir amerikāņu ķīmiķis, kura galvenā rūpe 20. gs. 40. gados bija radīt iekārtu, kas būtu ne tikai funkcionāla, bet arī estētiski pievilcīga. Chemex uzmanīgi pieskata savu produkciju un paši ražo savus filtrus. Tie ir vieni no biezākajiem tirgū, tādēļ dod dzidru kafiju, kas atbrīvota no eļļām. Filtra biezuma dēļ, iekārtā var gatavot arī tēju. Ar šo iekārtu izvēlas rupja maluma kafiju, jo filtram būs ilgs tecēšanas laiks.

Hario ir japāņu ražotājs ar plašu un Eiropā viegli pieejamu produktu klāstu. Hario pieļauj kafijas filtra trauku (keramikas, stikla, plastmasas, metāla) daudzveidību un dažādus filtru veidus (V60), piedāvājot kafijas tilpumu un stiprumu variācijas. Lai nu kā, šīs iekārtas prasa zināmas iemaņas apliešanā.

Arī Kalita ir japāņu zīmols ar stabilu tirgus vērtību. Gemoss ir tā vienīgais izplatītājs Latvijā. Īpašs dizains – keramika un metāls. Šī iekārta ar viļņveida filtru ir radīta, lai atvieglotu kafijas pagatavošanas procesu. Kalita filtrs ar plakano dibenu ļauj brūvēt bez īpašām iemaņām un vienmērīgai ekstrakcijai.

kafijas pagatavošanas veidi kalita

Kalita brūvrīks ar filtru

Šos kafijas brūvrīkus parasti izvēlas, lai pagatavotu lielāku dzēriena daudzumu. Atšķirīgi ir trauku dizaini, ražotāji un kolbas lielumi. Kalita filtra brūvrīkam ir slēgta apakšpuse, bet Hario un Chemex – brīvi cauri tekoša – tas nozīmē atšķirīgu kafijas plūsmu.

Aeropress

Aeropress pēc būtības ir filtru kafijas brūvrīks, bet no klasiskas filtra iekārtas, kā Kalita, to atšķir lietošanas tehnoloģija – manuāls spiediens. Rezultātā noteikti jūtamas arī garšas atšķirības. Aeropress kafijas filtrēšanai izmanto vienreizlietojamos papīra filtrus vai mikronu filtru. Otrā gadījumā tas ir mazgājams metāla filtrs, kur kafijas granulu caurlaidības izmērs tiek mērīts mikronos. Pieejams ir arī smalkākais filtra siets Fellow Prismo, kas ļauj pagatavot espresso kafiju. Šādā gadījumā izmanto smalki samaltas kafijas pupiņas.

fellow aeropress kafija

Šķietami vienkāršā ierīce piedāvā simtiem brūvēšanas receptes. Lūk, viena no daudzām: izvēlies medium roast pupiņas un brūvēšanas proporciju 1 g kafija : 3 ml ūdens. Smalki samal 18 g pupiņu, kuras ieber iekārtas dobumā (atvelkot aeropress līdz 2. atzīmei). Pārlej 55 ml karstu (bet ne verdošu) ūdeni. 10 sekundes apmaisi, uzskrūvē Fellow prismo filtru un ļauj ievilkties 1 minūti un 10 sekundes. Apgāz, liec filtra galu uz krūzes un izspied kafiju caur filtra galu ar roku spēku. Rezultāts būs ļoti stipra espresso tasīte, tādēļ to var jaukt ar karstu ūdeni vai pienu.

aeropress brūvrīks gemoss

Aeropress ir moderna, kompakta, viegli kopjama ierīce, ērti un droši ņemama līdz ceļojumos vai izbraukumos – efektīvai kvalitatīvas kafijas pagatavošanai vienā krūzītē.

Mokas kafijas kanna

Izmanto stipra espresso pagatavošanai – tumīga, sīrupaina kafija ar izteiksmīgu aromātu. Pagatavošanas veids, kas ļauj variēt izvēlēto kafijas daudzumu jeb gala rezultāta stiprumu. Šīs kafijas brūvēšanai parasti izvēlamies dark roast pupiņas.

mokas kafijas nanna

Metode: atskrūvē kanniņu, ielej tīru, aukstu ūdeni apakšējā tvertnē (nenosedzot skrūves atveri), uzliek filtra trauku, ieber tajā maltu kafiju (daudzumu vari variēt), uzskrūvē augšējo korpusu un liek uz plīts. Dzēriens ir gatavs tikko kā augšējā trauka daļa ir piepildījusies ar ar ūdeni, kas ekstrakcijas ceļā pārvērtis to kafijā. Šādai kafijai mēdz pievienot lielu piena daudzumu, jo tā būs krietni stiprāka.

Flair espresso iekārta

Šajā iekārtā pagatavota kafija ir ļoti spēcīga, bet garšā sabalansēta un izsmalcināta. Te var variēt ne tikai maluma daudzumu, bet arī spiedienu (monometrs). Klasiskam espresso ir dažādi pagatavošanas veidi, bet standarta pupiņu un ūdens proporcija ir 1:2. Piemēram, 18 g kafijas pulveris tiek apliets ar 36 ml ūdens. Uzmanību pievērš tecēšanas laikam, kuru diktē pasaules etiķete: 24 -30 sekundes. Izmanto dark roast pupiņas.

kafijas inventārs flair espresso

Flair espresso kafijas pagatavošanas brūvrīks

 

Flair espresso iekārtu izvēlas lietošanai mājās, ofisos, kā arī viesmīlības sektorā, piemēram, kokteiļu bāros, kur kafijas pasniegšanai ir sekundāra loma, bet svarīgi piedāvāt augstu espresso kvalitāti.

Franču preskanna

Visvieglākais veids kā mājās vai birojā tiek gatavota kafija. Cienījamu kafijas garšu var iegūt gan ar medium, gan dark roast pupiņām. Klasiska kafijas apliešanas metode franču preskannā: ņem 1 g kafijas uz 16 ml ūdens. (Ja vēlies stiprāku 1:12 , ja vieglāku – 1 g: 20 ml). Aplej ar ūdeni 96 grādu temperatūrā.

Cold brew un slow drip iekārtas

Atšķirīgas iekārtas, bet rezultāts nosacīti līdzīgs abiem brūvrīkiem. Šādi gatavotai kafijai ir visaugstākais kofeīna saturs, jo notiek ļoti ilga brūvēšana un tiek izmantots auksts ūdens. Slow drip iekārtā ūdens pat 24 stundas pa pilienam tek cauri kafijai īpašā kolbā. Cold brew – kafiju pat 28 stundas mērcē lielā auksta ūdens spainī un filtrē. Pēc tam to apstrādā nitro tehnoloģijā, iegūstot ļoti maigu un niansētu rezultātu. Šī slāpekļa gāzes apstrādes metode iegūst popularitāti pasaulē, bet pie mums to var nobaudīt ar iSi Nitro Whip sifonu.

Apskatot mūsdienās izplatītākās iekārtas, ikvienam ieteicams izvērtēt savas brūvēšanas iemaņas, ikdienas rituālu un prasības pret garšu. Izvēli noteiks arī nepieciešamība pēc pagatavotā apjoma un paša produkta pieejamība. Ja neesi pārliecināts, kuru iekārtu izvēlēties, nebaidies jautāt padomu speciālistam, norādot savu mīļāko kafijas veidu.

kafijas pagatavošanas veidi