LV

Recepte: kafijas tarte ar sāļās karameles krēmu

Perfekti gludas tartes mīklas atslēga slēpjas kvalitatīva virtuves inventāra izvēlē, pareizā mīklas pagatavošanā un atdzesēšanā, kā arī konditora pieredzes bagātībā. Iesakām stingri ievērot tartes mīklas sastāvdaļu proporcijas un atdzesēšanas laiku. Tāpat svarīga ir arī viendabīga un cieša ieklāšana veidnē, lai mīkla neveidotu “burbulīšus”. No tiem izvairīties palīdz arī Silikomarta Tarte Ring veidne ar “caurumiņiem” – karstais gaiss cepšanas laikā vienmērīgi plūst ap tartes mīklas sieniņām. Ja mīklas līniju meistarību neizdodas sasniegt ar pirmo reizi, tas noteikti izdosies kādā no nākamajām.

Izmēģini mūsu šefpavāres Inas Poliščenko recepti un baudi sabalansēto saldās, sāļās un rūgtenās garšas ansambli.

Sāļās karameles krēms

cukurs, 0,220
glikoze, 0,011
salds krējums 35%, 0,240
sviests, 0,160
1 vaniļas pupiņu pāksts
sāls, 0,002
žēlatīns 0,005 (bloom 220)
Silda saldo krējumu, glikozi un vaniļu, un pievieno izkausētu želatīnu. Veido karameli no cukura un pakāpeniski pievieno saldo krējumu. Nedaudz atdzesē un pievieno sviestu. Tad visu sablendē, pēc tam pievieno sāli, samaisa.

Tartes mīkla

kviešu milti, 0,445
pūdercukurs, 0,160
sāls, 0,004
mandeļu milti , 0,055
sviests,  0,255
olas, 0,076
malta kafija Andrito, 0,004
vaniļas esence , 0,004
Visas sastāvdaļas samaisa viendabīgā masā, veltnē starp pergamenta papīriem un atdzesē ledusskapī vismaz 30 minūtes. Cep 160 °C temperatūrā 10 -12 minūtes. Mīklu pirms cepšanas drīkst saldēt.

Putotais mascarpone ganašs

salds krējums 35% 0,225 (1)
baltā šokolāde 28% 0,130
salds krējums 35%, atdzesēts 0,175 (2)
mascarpone siers 0,200
2 vaniļas pākstis
želatīns 0,003
Sajauc saldo krējumu (1) ar vaniļu un ļauj nostāvēties 12 stundas. Uzsilda saldo krējumu un pievieno izkausētu želatīnu. Izkausē šokolādi un pievieno 3 etapos, sablendējot viendabīgā masā. Beigās masai pievieno mascarponi un saldo krējumu (2). Liek ledusskapī uz 12 stundām.

Mandeļu financier

pūdercukurs 0,450
medus 0,030
mandeļu milti 0,200
kviešu milti 0,200
cepamais pulveris 0,008
karamelizēts sviests 0,230
olas baltums istabas temperatūrā°C 0,440
sāls 0,002
Samaisa cukuru, mandeļu miltus, kviešu miltus, cepamo pulveri un sāli. Sajauc un pievieno olas baltumu un medu. Pievieno sviestu (karamelizēts – viegli apbrūnināts). Masu pilda konditorejas maisā.

Kūkas salikšana

Smilšu mīklu veltnē, atdzesē un klāj Silikomart Tarte Ring ( 8 cm diametrs) formās. Vispirms izspiež pamatni, tad nogriežot mīklas strēmeli, to iespiež gar formas sieniņām, nolīdzina ar nazi. Secīgi pilda mandeļu financier, bet ne līdz augšai. Cep 160 °C temperatūrā 12 minūtes. Tad nedaudz atdzesē un pārlej sāļās karameles krēmu. Atkal atdzesē. Mascarpone ganašu puto un ar to dekorē kūciņas.