LV

Matcha tējas pulveris: pagatavošana un izmantošana konditorejā

Ķīnā 12. gadsimtā populāra kļuva tējas gatavošanas metode no tvaicētām kaltētām, saberztām zaļās tējas lapām. Toreiz kāds budistu mūks atklāja matcha un atveda to uz Japānu. Viņš saprata, ka šī pulvera dzeršana uzlabo viņa Zen meditācijas kvalitāti un sniedz mierpilnu modrību. Mūsdienās ir zināms, ka tā notiek, pateicoties matcha sastāvā esošā kofeīna un aminoskābes L-teanīna savstarpējai mijiedarbībai.

Tā kā izpratne par šīs zaļās tējas labvēlīgo ietekmi uz pašsajūtu kļuva plašāka, tā ir kļuvusi par pamatu izsmalcinātajai japāņu tējas ceremonijas mākslai.

Matcha dzēriens gan uzlaboja mūku meditācijas prasmes, gan arī kļuva par līdzekli apgaismības sasniegšanai. Dzēriena trauka upurēšana Budas dievam bija ikdienas tempļa prakse.

Tējas ceremonija – kultūras vērtību mantojums

16.gadsimtā arī Rietumos sāka apbrīnot pieticīgo tējas ceremoniju, kuras vienkāršībā bija ietverts skaistuma vēstījums. Tā bija atbilde uz aristokrātijas grezno dzīvesveidu, sekojot ķīniešu ietekmei. Tējas ceremonijas skaistums izriet no harmonijas, kas rodas starp saimnieka un viņu viesu prātiem. Pēc rituāla pamatiem, tējas “gars” jeb būtība satur četras vērtības: miers, tīrība, cieņa un harmonija. Tāpēc pareizi vadīta ceremonija atbrīvo mūsu prātus no stresa un raizēm, atklājot dabas un cilvēka pilnību.

Šodien matcha tējas ceremonijas laikā mums ir dota iespēja satikties, nodoties intelektuālai apmaiņai, padziļināt erudīciju, enerģijas apmaiņu un uzturēt sabiedrības vērtību un tradīciju pēctecību.

matcha tēja gemoss

Kā pagatavot matcha tēju?

Zemnieki, kuri audzē zaļo tēju matchas gatavošanai, pārklāj tējas augu 20–30 dienas pirms ražas novākšanas, lai slēptu no tiešiem saules stariem. Tas veicina hlorofila veidošanos, augstu aminoskābju saturu un piešķir tējas lapām tumšāku zaļo krāsu.

Matcha tēja tiek gatavota no smalki saberzto lapu pulvera. Tējas pagatavošana nav grūta vai laikietilpīga, kā arī neprasa īpašas prasmes:

  1. caur nelielu sietiņu izsijā ~1 tējkaroti (divus matcha bambusa karotes galus) matcha pulveri krūzē;
  2. pievieno 100 ml karsta ūdens – ūdeni pārlej īsi pirms tas sasniedz vārīšanās temperatūru (~80°C );
  3. ar matcha tējas slotiņu (chasen) enerģiski puto, līdz veidojas blīvas, zaļas putas. Var izmantot gan tradicionālo bambusa putotāju vai elektrisko piena putotāju;
  4. bauda matcha tēju tieši no krūzes vai bļodiņas.

 

Matcha tēja veselībai

Tāpat kā zaļā tēja, matcha tiek gatavota no Camellia sinensis auga. Tomēr tas tiek audzēts citādāk, un tam ir īpašs uzturvielu profils. Matcha tēja koncentrēti satur vairāk antioksidantu nekā parasta zaļā tēja. Tāpat tajā ir arī vairāk kofeīna. Matcha ir ne tikai vēsturiski nozīmīga kultūras un sociālās izaugsmes rituāla daļa, bet kalpo arī kā atbalsts dažādām veselības funkcijām:

  1. matcha tēja ir antioksidantu koncentrāts, kas var saturēt pat līdz 100 reizēm vairāk antioksidantus par parastu zaļo tēju. Antioksidanti ir svarīgi organisma šūnu veselībai un mazina hronisku slimību risku.
  2. Ir pierādīts, ka matcha uzlabo uzmanību, atmiņu un reakcijas ātrumu. Tā satur arī kofeīnu un aminoskābes, kas var uzlabot smadzeņu un nervu sistēmas darbību.
  3. Dzēriens ir labvēlīgs aknu veselībai. Aknas būtiski palīdz attīrīt organismu no toksīniem un pārstrādāt uzturvielas. Lai gan nepieciešami pārliecinoši pētījumi, iestrādnes liecina, ka tai ir bremzējoša ietekme uz kaitīgu enzīmu ražošanu.
  4. Var atbalstīt svara kontrolē, jo daži pētījumi liecina, ka tējas lapas var veicināt metabolismu kā arī tauku šūnu dalīšanās procesus.
  5. Matcha tēja sniedz teicamu kofeīna devu tiem, kuri meklē kafijai veselīgāku alternatīvu savam rīta rituālam.

matcha pulveris gemoss

Matcha tēja konditorejā un kulinārijā

Koši zaļais pulveris piešķir krāsu un atsvaidzinošu garšu visam, kam tas pieskaras. No krēmiem un smūtijiem līdz garšīgām kūkām un cepumiem — matcha pulveri var pievienot neskaitāmiem desertiem tā iegūstot īpašu vizuālo noformējumu un vērtīgas uzturvielas. Šobrīd, kad tik ļoti gaidām pavasari, matcha klātbūtne veidos izcilu garšu salikumu ar pavasarīgām vēsmām.

Kulinārijas matcha ir nedaudz zemākas pakāpes maluma, nekā ceremonijas klases matcha. Tā parasti ir lētāka un ir paredzēta pievienošanai ne tikai konditorejas izstrādājumiem, bet arī kokteiļiem, matcha latte un citām receptēm. Kulinārijas kvalitātes matcha var garšot stiprāk un drosmīgāk, mazāk niansēta – radīta, lai izceltos uz citu maltītes vai dzēriena sastāvdaļu fona.

Recepte: zaļās tējas kūka ar riekstu un augļu pamatni

matcha tējas kūka

Pamatne:

žāvētas dateles bez kauliņiem, 60 g
žāvētas plūmes, 60 g
kokosriekstu skaidiņas, 90 g
mandeļu šķēlītes, 100 g
grauzdētas ķirbju sēklas, 70 g
kokosriekstu eļļa, 100 -120 g

Ķirbju sēklas un mandeles apgrauzdē uz pannas bez taukvielām. Sablendē visas sastāvdaļas līdz viendabīgai masai. Ieklāj 22 cm kūkas formā pergamenta papīru, nosedzot arī formas malas (noderīga var būt acetāta konditorejas lenta). Masu vienmērīgi klāj veidnē un liec ledusskapī.

Kūkas masa:

grieķu jogurts, 800 g
agaves sīrups, 60 g
1 svaigi spiesta laima sula
matcha zaļās tējas pulveris, 12 g
želatīns, 12 g

Visas sastāvdaļas, izņemot želatīnu, lej bļodā un samaisi. Savukārt, želatīnam pārlej aukstu ūdeni (proporcijā 1 g želatīns : 4 g ūdens), uzbriedini un kausē ļoti lēni un pakāpeniski maisot, pievieno to jogurta masai. Tad vienmērīgi lej pāri kūkas pamatnei un ievieto atpakaļ ledusskapī.

Aveņu želeja:

La Frutiere aveņu biezenis, 500 g
agaves sīrups, 10 g
agar agars, 6 g

Aveņu biezeni un sīrupu lej katlā, maisot ļauj tam sasniegt 100 °C, tad vienmērīgi iemaisi agaru, vārot vēl 2 -3 minūtes. Nedaudz atdzesē, bet, kad masa sāk recēt, lej pāri kūkai un ievieto formu atpakaļ ledusskapī. Kad želejas kārta kļūst stingra, dekorē ar žāvētiem hurmas gabaliņiem. Pirms pasniegšanas ļauj tai atdzist ledusskapī vismaz 4 stundas.