LV

Oriģinālas idejas sabalansētai maltītei: godži ogas

Nelielie godži ogu koki (lycii latīņu val.) tiek kultivēti tikai Āzijā – pamatā Ķīnā un Mongolijā. Godži izcelsmes leģenda vēsta, ka kāds ārsts devies uz Ķīnas ciematu, lai meklētu tā iedzīvotāju ilgā mūža noslēpumu. Viņš atklājis, ka ciemata iedzīvotāji katru dienu dzer no akas, virs kuras aug saldskābo godži ogu koki. Augļiem nogatavojoties, tie krita akā un atdeva ūdenim savas vērtīgās uzturvielas.

Sauktas arī par vilkogām, godži ogas Ķīnas, Japānas un Korejas medicīna pazīst jau vairāk nekā 2000 gadus, bet tikai nesen tās spoži iemirdzas pie pasaules debesīm kā veselīga dzīvesveida “superzvaigznes”.

To, cik pamatotas ir godži ogām piedēvētās labvēlīgās īpašības un kā tās radoši iekļaut dažādos ēdienos, skaidrojam šajā rakstā.

Kādas vērtīgas uzturvielas satur godži ogas?

Tās ir olbaltumvielu, ogļhidrātu, linolskābes un Omega-6 taukskābju avots (sēklās). Žāvētas ogas satur 18 dažādas aminoskābes ( 11 g uz 100 g). Tām ir visblīvākais mikroelementu daudzums kāds sastopams vienā auglī.

Godži ogas satur daudz dažādus vitamīnus, bet to konkurencē pārliecinošu pirmo vietu ieņem A vitamīns – viena ēdamkarote kaltētu ogu satur cilvēkam nepieciešamo A vitamīna dienas devu. Pietiekoši daudz ogās ir arī C vitamīns – tie abi ir nozīmīgi imūnsistēmas stiprināšanā.

Tomēr superfood statuss ogām piešķirts dēļ sastāvā esošajiem fitoķīmiskajiem elementiem – polisaharīdiem, beta-karotīna un zeaksantīna. Polisaharīdi aktivizē kopējo antioksidantu aktivitāti organismā un uzlabo imunitāti. Beta-karotīna sastāvs ogās ir augstākais no visiem augu valsts produktiem. Tas ir antioksidants, kas īpaši svarīgs ādas veselībai un šūnu darbības procesu atbalstam.

Godži labvēlīgā ietekme uz veselību

Jau 2 gadimtus šīs ogas izmanto tradicionālajā austrumu medicīnā slimību un infekciju ārtēšanai. Vēsturiski tās daudz slavētas par pozitīvo ietekmi uz nieru, aknu, plaušu un acu veselību. Mūsdienu pētījumos galvenokārt tiek izceltas šādas sakano vilkogu funkcijas veselības atbalstam:

  1. Aizsargā pret oksidatīvo stresu. Nelielās, sarkanās ogas koncentrēti satur dažādus antioksidantus – fitoķīmiskus savienojumus, kas kavē šūnu novecošanās procesus, labvēlīgi ietekmē ādas stāvokli, palīdz novērst ādas bojājumus. Antioksidanti, īpaši zeaksantīns, uzlabo redzi un var palīdzēt aizsargāt no glaukomas un citām ar novecošanos saistītām slimībām. Šī antioksidanta dēļ zinātnieki nestrīdas par godži labvēlīgo ietekmi uz imūnsistēmas stiprināšanu.
  2. Atbalsts svara samazināšanā. Bagātīgais šķiedrvielu saturs ogās var līdzēt cīņā ar lieko svaru. Godži bieži iesaka lietot kā vieglu uzkodu starp maltītēm, jo tās sniedz sāta sajūtu un remdē, kad roka sniedzas pēc saldumiem.
  3. Normalizē cukura līmeni asinīs. Neseni pētījumi liecina, ka godži var palīdzēt kontrolēt insulīna un glikozes līmeni asinīs. Tāpat ir pierādīts, ka tās var vairot labā holesterīna līmeni tiem, kuri sirgst ar 2. tipa cukura diabētu.
  4. Pretiekaisuma un pretvēža īpašības. Tās satur arī pretsēnīšu un antibakteriālus savienojumus. Tradicionālajā ķīniešu medicīnā godži ogām piedēvē vēža šūnu attīstību kavējošas īpašības. Lai gan šīs ogas pašas par sevi nevar izārstēt kancoregēnas šūnas, tomēr pētījumi liecina, ka godži sastāvā esošie fitoķīmiskie savienojumi var kavēt to veidošanos.

salāti ar godži. gemoss

Kā iekļaut godži ogas ikdienas uzturā?

No svaigām ogām daudzviet pasaulē gatavo sulas, dērienus vai tējas, bet arī kaltētas ogas var izmantot tējas gatavošanā. Iecienītākie veidi, kā uzturā izmantot saldi skābenās, sātīgās garšas ogas, ir gatavojot smūtijus un desertus. Pievieno kēksiem, kūkām, cepot maizi, vai cepumus, bet īpaši izplatītas šīs ogas ir svaigajā konditorejā.

Kaltētas godži ogas ir laba piedeva brokastu muslim, jogurtam vai auzu pārslām. Noteikti iekļauj riekstu un žāvētu augļu maisījumos, kad dodies aktīvos piedzīvojumos.

Izmērcējot kaltētas ogas, tās var lieliski sablendēt kopā ar citām ogām un iekļaut uzturvielām bagātos smūtijos, smūtiju bļodās.

Pateicoties patīkami saldi skābajai garšai, no ogām var gatavot mērces gan konditorejas, gan kulinārijas receptēs. Godži ogu mērce būs izsmalcināta piedeva liellopu gaļas ēdieniem un sieriem. Kā mērces sastāvdaļu vai veselā veidā tās sniegs maigu garšu kontrastu svaigos salātos.

godži ogas. gemoss