LV

PADOMRAKSTS- Tarte. Kraukšķīgās pâte sablée pagatavošana (+Foto)


Pēdējos gados augošu popularitāti iemanto tartes, jo kulinārijas tendences vērušas ceļu arvien radošāku pildījumu daudzveidībai un šef-konditori vēlās pārsteigt ne tikai ar garšas risinājumiem, bet arī ar formu eleganci. Pirmoreiz tarti galdā lika 16. gadsimta franču virtuvēs, bet šodien par tās vietu saldo un sāļo ēdienu elitē jāpateicas ne tikai profesionāļu talantam, bet arī nozares attīstībai – konditorejas inventārs padara pâte sablée – tartes pamatnes pagatavošanu ērtu un parocīgu.


Puse no tartes pagatavošanas veiksmes slēpjas pareizā tehnoloģijā. Gemoss šef-konditore Diāna Ozoliņa piedāvā piemērotāko recepti ideālu mīklas proporciju izveidei. Tartes groza pamatnei nepieciešams:

SASTĀVDAĻAS

  • 200 g sviests
  • 180 g pūdercukurs
  • 60 g mandeļu milti
  • 100 g olas
  • 415 g milti
  • 40 g kakao
  • 1 vaniļas pāksts
  • 5 g sāls

PAGATAVOŠANA

Sviestu samaisa un sajauc ar pūdercukuru un mandeļu miltiem. Pamazām pievieno olas un secīgi – miltus, kakao, vaniļas sēkliņas un sāli, visu vienmērīgi samaisot. Mīklu izrullē starp divām acetāta plēves loksnēm 2,5 mm biezumā un ievieto ledusskapī uz dažām stundām – ir svarīgi ļaut mīklai “atpūsties” un atdzesēt to pirms klāšanas formā. Izņemot no ledusskapja, mīklu liek uz Silikomart Air Mat paliktņa Tarte Ring formās. Air Mat paliktņa perforētā virsma garantēs vienmērīgāku mīklas cepšanos, jo karstais gaiss vienlīdz labi apņems gan pamatnes augšpusi, gan apakšpusi.

TARTES FORMAS VEIDOŠANA

1) Mīklas grozu veido no divām daļām – pamatnes un vertikālās sieniņas. Tartes pamatnes cepšanai Diāna iesaka izmantot SILIKOMART Tarte Ring (Gemoss veikalos pieejams trīs izmēros: 8cm, 15cm vai 19 cm diametrā).  Uz Air Mat paliktņa novieto Tarte Ring formu, kurā veido mīklas grozu. Groza sieniņai mīklu griež kā taisnstūra strēmeli, kur tās platums būs groza augstums (jārēķina, ka to vēl pacels pamatnes biezums), bet garums –  groza rādiuss.

2) Apaļo mīklas pamatni visveiklāk var izgriezt ar Silikomart Tarte Ring gredzena augšmalu – tad mīkla precīzi ieguls Tarte Ring formā. Sānu malu klāj gar formas sieniņam, to maigi un iejūtīgi savienojot ar mīklas pamatnes ārmalu. Ja mīklas groza sieniņa ir par augstu, to var ērti pielīdzināt formas augstumam ar konditorejas nazi. Silikomart formas perforētais un viegli elastīgais materiāls garantē, ka mīkla bez grūtībām būs atdalāma pēc cepšanas.

3) Kad mīklas grozs ir gatavs, liek cepeškrāsnī un 15 minūtes cep 160°C . Izņemot no krāsns, ļauj formai atdzist un, nedaudz palokot Tarte Ring sānu malas, iegūstam nevainojamas formas Tartes pamatni, kas gatava pildīšanai ar labi pārbaudītām vai jaunām un radošām garšu kombinācijām.