LV

Pavasarīgā šokolādes un matcha kūka


Jo tuvāk pavasaris, jo vairāk gribas ieviest zaļo krāsu arī desertu piedāvājumā – matcha kūka ir kā radīta šai sezonai. Gemoss šef-konditore Diāna Ozoliņa piedāvā šokolādes kūku ar svaigo matcha klātbūtni, kas apvieno izsmalcinātību ar oriģinalitāti.

Biskvīts “Joconde” ar matcha (30×40 cm)

113 g mandeļu milti
113 g pūdercukurs
7 g matcha tējas pulveris
3 olas
30 g milti
17 g sviests
3 olu baltumi
13 g cukurs

  1. Izsijā miltus un matcha.
  2. Izkausē sviestu.
  3. Samaisa miksera bļodā mandeļu miltus un pūdercukuru. Pievieno pa vienai olai un ilgi puto masu, pildot to ar gaisa burbulīšiem (10 min).
  4. Tad divos etapos pievieno sviestu, miltus un matcha, mainot kārtas.
  5. Atsevišķi pagatavo olu baltuma masu no olu baltumiem un cukura.
  6. Pievieno 1/3 olu baltuma masas mīklai, samaisa, tad iemaisa atlikušo daļu.
  7. Liek mīklu uz cepamās plātēs, izlīdzina un cep 180 °C 8-10 min. Atdzesē.
  8. Biskvītu sagriež trīs vienādos taisnstūros. Vienu biskvīta kārtu, kas būs pamatnē, ar otiņu sasmērē ar izkausēto tumšo šokolādi (30 g), lai sīrups neiztecētu pēc tam.

Sīrups biskvītam

100 g cukurs
150 g ūdens
2 laimu miziņa
20 piparmētru lapiņas
q.s. piparmētru liķieris

  1. Visas sastāvdaļas, izņemot alkoholu, uzsilda, beigās pievieno alkoholu, samaisa un atdzesē.

Sviesta krēms ar matcha

145 g piens
40 g olu dzeltenumi
37 g cukurs
10 g matcha tējas pulveris
200 g sviests (21 °C)
1 vaniļas pāksts
35 g piparmētru liķieris

  1. Samaisa kopā olu dzeltenumus, pienu, vaniļu un matcha.
  2. Silda līdz 82 °C temperatūrai.
  3. Izkāš caur sietu. Atdzēsē līdz 35 °C un saputo kopā ar mīkstu sviestu, pievienojot to pa daļām.
  4. Beigās pievieno liķieri, samaisa.

Šokolādes “ganache” krēms

125 g saldais krējums 35%
25 g glikozes sīrups
100 g tumšā šokolāde 70%

  1. Uzsilda saldo krējumu ar glikozes sīrupu.
  2. Lej virsū šokolādei, ļauj nedaudz pastāvēt un šokolādei izkust.
  3. Sablendē un pārklāj ar pārtikas plēvi, lai tā noklāj masu.
  4. Atdzesē istabas temperatūrā.

Glazūra

300 g tumšā šokolāde
30 g vīnogu kauliņu eļļa

  1. Izkausē šokolādi.
  2. Pievieno eļļu un sablendē.
  3. Pārklāj kūku ar 27-30 °C siltu glazūru.

Matcha kūkas veidošana

  1. Pilda sviestu un “ganache” krēmus konditorejas maisos.
  2. Kūku var veidot metāla rāmī vai bez tā.
  3. Pamatni (kas ir pārklāta ar šokolādi) liek ar šokolādi uz leju, tad piesūcina ar sīrupu. Pagaida 3 minūtes, tad piesūcina vēl un sasmērē ar pusi no sviesta krēma un izlīdzina.
  4. Liek virsū vēl viena biskvīta kārtu un atkārto piesūcināšanu ar sīrupu un liek virsū “ganache” krēmu, izlīdzina.
  5. Liek virsū pēdējo biskvīta kārtu, atkārto piesūcināšanu ar sīrupu un liek virsū atlikušo sviesta krēmu, izlīdzina.
  6. Liek torti saldētavā uz 30 min.
  7. Pārklāj kūku ar 27-30 °C siltu glazūru.
  8. Dekorē ar matcha tējas pulveri un šokolādes dekoriem.