LV

Rudens receptes: pērļu grūbas ikdienas maltītei

Grūbas ir viens no tiem paaudzēs zināmajiem un vērtīgajiem miežu graudiem, kas mūsdienīgā uzturā netiek pelnīti novērtēts. Pērļu grūbām ir patīkama tekstūra un riekstu garša. Tās ir ērti pagatavojamas un sātīgas, ar plašu pielietojumu receptēs, turklāt, satur svarīgus mikroelementus – selēnu, mangānu un fosforu. Gatavošanas laikā tās izdala cieti, tādēļ pērļu grūbas ir labs zupu un citu ēdienu biezinātājs, kā arī veiksmīga rīsu alternatīva risoto ēdienos. Ja nevēlies, lai pērļu grūbas sabiezinātu maltīti, bet gan saglabātu savu irdenumu, gatavo tās atsevišķi un pirms pievienošanas ēdienam noskalo. Salīdzinājumā ar parastajām grūbām, tās ir mīkstākas un ar īsāku gatavošanas laiku.
Smelies idejas vienkāršām un ikdienas ritmam piemērotām maltītēm, lai daudzveidīgi iekļautu uzturā JUST NATURE graudaugu klāstu!

Salātu bļoda ar pērļu grūbām

JUST NATURE pērļu grūbas, vārītas, 200 g
pesto, 70 g
kajennas pipari, 5 g
kūpināta sarkanā paprika, 5 g
kaltēti pētersīļi, 5 g
sāls, pēc garšas, 2 g
vīnogu kauliņu eļļa, 5 g
konservēta kukurūza, 50 g
svaigs gurķis, 30 g
Latvijas kāposts, 70 g
svaigi salāti, 30 g
saldais kartupelis, 40 g
sviests apcepšanai, 5 g

Pērļu grūbas dala 2 daļās. Vienu daļu samaisa ar vīnogu kauliņu eļļu, pētersīļiem, sāli, kajennas pipariem un kūpinātu papriku, bet otru daļu – ar bazilika pesto-tā iegūstam divas dažādu garšu pērļu grūbas vienā porcijā. Kāpostu griež strēmelēs, gurķi griež kubiņos, kukurūzai notecinām lieko šķidrumu, saldo kartupeli mizo, griež kubiņos, apcep sviestā līdz tas mīksts. Visas sastāvdaļās kārto bļodā, nedaudz aplejot ar vīnogu kauliņu eļļu.

Krēmīgs pērļu grūbu  sautējums ar kurkumu

JUST NATURE pērļu grūbas, 150 g
šalotes sīpols, sasmalcināts, ½ gab.
ķiploka daiva, sasmalcināta, 1 gab.
burkāns, sagriezts kubiņos, 1/2 gab.
rīvēts cietais siers, 80 g
kaltēti pētersīļi
dārzeņu buljons, 100 ml
saldais krējums, 100 ml
šitake sēnes, 30 g
kurkuma, 10 g
sāls un pipari, pēc garšas

Ūdenī izvāra pērļu grūbas  (attiecībā 1:2) aptuveni 15 – 20 minūtes. Uz pannas apcep burkānu, ķiploku, sīpolu un sēnes zeltainus. Pievieno buljonu un ļauj visam kādu brīdi pasautēties. Pēc tam pievieno pērļu grūbas, saldo krējumu un visu samaisa. Visbeidzot pievieno rīvētu cieto sieru un vēl nedaudz pasautē. Gatavs, kad veidojas sautējuma konsistence. Pirms pasniegšanas iemaisa pētersīļus, kurkumu, sāli un piparus. Ja vēlas, dekorē ar ciedru riekstiem, kas viegli apgrauzdēti uz sausas pannas.

Pērļu grūbu  buljona zupa ar dārzeņiem

JUST NATURE pērļu grūbas, 300 g
burkāns, sagriezts kubiņos, 1 gab.
pastinaks, sagriezts kubiņos, 1 gab.
kālis, sagriezts kubiņos, ½  gab.
selerijas sakne, sagriezta kubiņos,  ½ gab.
kubiņos sagriezts kartupelis, 70 g
Sāls, pipari un sojas mērce, pēc garšas
GEMO SPICE kaltēti pētersīļi
garšvielu maisījums zupai, 5 g

Novāra pērļu grūbas gandrīz līdz gatavībai, lai zupā tās neizšķīst. Dārzeņu buljona pagatavošana: pannā vai katlā apcep zeltaini brūnas dažādas saknes – sīpolu, burkānu un seleriju. Liek katlā, aplej ar ūdeni un vāra, līdz iegūst aromātisku buljonu. Var atstāt pa nakti saknes katlā, lai labāk ievelkas garšas, un no rīta nokāst caur sietu. Saknes, kas paredzētas zupai apcep zeltainas. Pievieno buljonu, iepriekš vārītas grūbas un visu vāra dažas minūtes. Visbeidzot pievieno garšvielas, sāli un sojas mērci.

Jūs varētu interesēt arī: