LV

Piparkūku mīkla ar medu


Ziemassvētku gaidīšanas laikā piparkūku cepšana ir obligāts rituāls, bet jo īpašāks tas ir tad, ja piparkūku mīkla ir pašu gatavota. Ļoti viegli pagatavojama, ar izteiktu medus un piparkūku garšu – mīklas recepti piedāvā Gemoss šef-konditore Diāna Ozoliņa.

Sastāvdaļas

155 g sviests (21 Cº)
150 g brūnais cukurs
125 g saldais krējums 35% (21 ºC)
85 g medus
500 g kviešu milti
20 g garšviela piparkūkām
2 g dzeramā soda

Piparkūku mīklas pagatavošana

  1. Samaisa miltus ar piparkūku garšvielu un sodu.
  2. Samaisa miksera bļodā ar uzgali “lāpstiņa” sviestu ar cukuru, kamēr masa ir viendabīga un krēmīga.
  3. Tad pievieno saldo krējumu un medu, turpina maisīt.
  4. Pievieno sausās sastāvdaļas, samaisa līdz piparkūku mīkla ir viendabīga.
  5. Ietin mīklu pārtikas plēvē un ļauj atpūsties 12 stundas ledusskapī.
  6. Tad izrullē starp divām cepamā papīra vai acetāta plēves loksnēm, ar formiņām izgriež cepumus (lai vieglāk strādāt ar mīklu, to var ielikt saldētavā vai ātrās saldēšanas kamerā).
  7. Cep 175 ºC 6-8 min, atkarībā no izrullētā mīklas biezuma.

Glazūras pagatavošana

70 g olu baltums (pasterizēts)
625 g pūdercukurs
+ q.s. ūdens

  1. Pūdercukuru izsijā.
  2. Miksera bļodā samaisa abas sastāvdaļas, līdz masa ir viendabīga.
  3. Liek masu hermētiskā konteinerī, liek virsū ar ūdeni samitrinātu salveti un tad vāku.
  4. Šo glazūru izmanto cepumu kontūru un smalku rakstu zīmēšanai. Izmanto konditorejas maisu un apaļo uzgali (izmērs No2).
  5. Lai ar šo glazūru glazētu, jāpievieno nedaudz ūdens no smidzinātāja, lai konsistence ir nedaudz šķidrāka, lai tā varētu pati izlīdzināties (var palīdzēt ar koka iesmiņu vai mazo spatuliņu).

Kad piparkūkas izceptas un atdzisušas, tās dekorē ar glazūru. Ja vēlas glazūru papildināt ar dekoriem, piemēram, cukura pērlītēm, tās jāliek uzreiz pēc glazūras uzklāšanas, kamēr tā nav sacietējusi.

Lai top Ziemassvētku garša un smarža!


Jūs varētu interesēt arī: