LV

Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi

Sāļā torte ir tikai viens no neskaitāmiem risinājumiem, kas radīts iedvesmojoties no dažādu tautu kulinārijas un konditorejas pieredzēm, to sajaukuma un pavāru eksperimentiem.

Sāļās tortes un kūkas veiksmīgi lavierē starp kulinārijas un konditorejas kategorijām. Matemātika te ir vienkārša – kad mīklas izstrādājumi satiekas ar pildījumu, top kūkas, tortes, kliņģeri, tartes un smalkmaizītes. Tas, vai šis pildījums ir ar siera krēmu, lasi un dārzeņiem vai ar putukrējumu, ievārījumu un augļiem, ir vienīgais, kas atšķir šīs divas gardumu kategorijas.

Sāļās kūkas ir “radinieces” itāļu picai, franču kišam, Tuvo Austrumu pitai un izsenis pasaulē izplatītajiem saldajiem un sāļajiem pīrāgiem un kliņģeriem, neaizmirstot, ka otrā šīs “ģimenes” puses izcelsme rodama saldajā konditorejā.

Ja vēlies radīt svētku sajūtu ar ikdienišķām maltītes sastāvdaļām vai iepriecināt viesus, kuri atsakās no cukura un saldajiem ēdieniem, skaista torte, kas gatavota no dārzeņiem, riekstiem, zivīm vai piena produktiem, sniedz neizmērojamas iespējas un fantāzijas lidojumu receptes sastāvdaļu kombinācijām.

Padomi izcilas sāļās kūkas pagatavošanai

  1. Sāļās tortes pagatavošanai var izmantot arī saldas mīklas. Neliels saldums tikai patīkami izcels sāļo sastāvdaļu garšas un sniegs oriģinālu kontrastu. Piemēram, biskvīta mīklai vai alternatīvo miltu mīklai ar maigu vaniļu vai saldinātāju virsū un slāņos kārto sāļu krēmu, pievieno lasi vai tunci un garšvielas – vienkāršs, taču garšās īpašs risinājums.
  2. Sāļā torte garšos īpaši labi, ja izvēlēsies sastāvdaļas ar kontrastējošu tekstūru. Drupināti rieksti lieliski saderēs ar maigu siera krēmu un kraukšķīga kvinoja vai sezama sēklas labi papildinās svaigu gurķi, avokado vai kūpināta laša maigo tekstūru. Kraukšķīga mīkla, kas gatavota no riekstiem un alternatīvajiem miltiem, palīdzēs izbaudīt svaigās sastāvdaļas. Želatīns vai agars, savukārt, palīdzēs saturēt torti formā.
  3. Gatavojot sāļo torti, izmanto ēdiena krāsas. Tieši skaists vizuālais risinājums, kuru rada dārzeņu un garšaugu saspēle, lieliski papildinās garšu un attaisnos tortes nosaukumu un konditorejas titulu. Bietes, burkāni, spināti, kukurūza, lasis un dažādi garšaugi – izvēlies savas krāsaino produktu kombinācijas – blendē, rīvē, iejauc želatīnā un radoši kārto slāņos.
  4. Svarīga loma sāļajā konditorejā ir garšvielām. Par cik dārzeņi un citās pamatēdienu izejvielas, kuras iekļaujam sāļas tortes receptē, ir maigākas garšas, jo tajās nav cukura, tad garšvielas var būt labs atbalsts perfektai receptei. Dažas idejas: čili pārslas, kurkuma, kajēnas pipari, Toskānas brušeta, timiāns, ķiploku pārslas, fritēti un panēti kraukšķīgie sīpoli vai pat trifeļu garšviela. Taču garšas daudzveidībai receptes sastāvdaļās vari iekļaut arī citronu sulu, balzāmetiķi un svaigus zaļumus – tā noteikti bagātināsi garšu un aromāta iespējas, ja nevēlies pievienot daudz sāls.

Sāļās kūkas recepte: kabača torte ar kazas sieru un spinātiem

Mīklas sastāvdaļas:
linsēklu milti 120 g
rupjā polenta 50 g
auksts sviests kubiņos, 150 g
rīvēts parmezana siers, 60 g

Pildījuma sastāvdaļas:
sviesta kabacis, 2 gab. (kopā ap 2 kg)
olīveļļa, 4 ēd. k.
svaigi spināti, 1 kg
sarkanie sīpoli plānās šķēlēs, 2 gab.
ķiploka daiviņas ar mizām, 4 gab.
ricota siers, 250 g
grauzdēti ciedru rieksti, 50 g
drupināti lazdu rieksti, 50 g
mīkstais kazas siers, 200 g
grauzdētas ķimeņu sēklas, 2 tējk.
garam masala vai karija pulveris, 2 tējk.
čili pārslas, 1 šķipsniņa

kabača kūka

Pagatavošana:

Virtuves kombainā sajauc linsēklu miltus, polentu un šķipsniņu sāls. Pievieno atdzesētu sviestu un maisa, līdz masa kļūst līdzīga rīvmaizei. Liek bļodā un iejauc parmezanu. Pievieno 4 ēdamkarotes auksta ūdens, līdz mīkla salīp kopā (var nebūt vajadzīgs viss ūdens). Samaisa bumbiņā, ietin pārtikas plēvē un atdzesē ledusskapī vismaz 20 minūtes.

Piebilde: olas mīklai var nepievienot, jo linsēklām ir salipšanas funkcija, tomēr, ja vēlies būt drošs, ka mīkla pavisam stingri saturēs kūku, vari pievienot vienu olu.

Kabačus nomizo, izgriež sēklas un sagriež biezās škēlēs. Izklāj uz 2 vai 3 lielām paplātēm, apslaka ar pusi olīveļļu, apkaisa ar ķimeņu sēklām, čili, garam masala , sāli un pipariem. Cep cepeškrāsnī 200°C temperatūrā 40 minūtes, ik pa laikam apmaisot.

Tikmēr uz citas pannas izklāj sīpolus un ķiplokus, kurus ieziež ar atlikušo olīveļļu. Pievieno cepeškrāsnī uz 20 minūtēm. Kad gatavs, izspiež ķiplokus no mizas, iemīca sīpolos un atdzesē.

Spinātus caurdurī pārlej ar verdošu ūdeni. Tad atdzesē zem auksta ūdens, izspiež visu lieko ūdeni, sasmalcina, iemaisa ricota sieru.

Uz miltiem apkaisītas virsmas izrullē 2/3 mīklas un izklāj 23 cm formas pamatni un sānus. Virsū klāj 1/2 spinātu maisījuma, pēc tam 1/2 no grauzdētā kabača, un secīgi – 1/2 ciedru riekstus un lazdu riekstus un 1/2 kazas sieru. Atkārto ar otru slāni to pašu secību. Visbeidzot pārklāj ar sīpolu un ķiploku masu.

Izrullē atlikušo 1/3 mīklas un klāj pa virsu kūkai, kārtīgi saspiežot kopā malas. Virspusi apsmērē ar sakultu olu. Cep 200°C temperatūrā 35- 40 minūtes (-/+ 10 minūtes – izņem, kad mīkla gatava). Torti pārklāj ar rīvētu parmezana sieru, kuru uzkaisa dažas minūtes pirms gatavības. Var dekorēt arī ar svaigiem zaļumiem un ķiršu tomātiņiem. Pirms izņemšanas no formas, 10 minūtes atdzesē.

sāļā torte ar sieru un kabaci