LV

Saldējums šefpavāra gaumē – ātri, veselīgi un gardi

Pirmatnēja saldējuma izcelsme rodama Senajā Ķīnā pirms vairāk nekā 3 gadu tūkstošiem, kur iecienīts gardums bijis sasmalcināts ledus, kuram pievienotas augļu sulas. Rietumu pasaule iepazina saldējumu Caur “saldējuma lielvalsti” Itāliju, bet, pateicoties Francijai, tas no aristokrātu galdiem ir kļuvis par ikdienišķu desertu mūsu ēdienkartēs.

Ineteresanti, ka dažas pirmatnējās versijas mums pat šodien šķistu savdabīgas – senie grieķi piešķīra tam raksturu, ledum pievienojot medu un vīnu, bet, piemēram, persiešu tautas eksperimentēja ar rožūdeni, safrānu un vermicelli pastu.

Mūsdienās visā pasaulē pieejams visdažādāko garšu, formu un veidu saldējums. Tieši tādēļ ir vērts atgriezties pie sākotnējām vērtībām, gatavojot desertus ar individuālu “parakstu”.

Izstrādāt jaunas receptes garšu radīšanai vai tīru un kvalitatīvu sastāvdaļu dēļ, ir tendence, kas balstīta veselīga uztura un individualitātes meklējumos.

Kvalitatīvas sastāvdaļas

Neatkarīgi no tā, vai meklē iedvesmu restorāna desertu kartei vai vēlies palutināt sevi un ģimeni, saldējuma gatavošana piedāvā augstvērtīgu sastāvdaļu izvēli un ļauj izvairīties no nevajadzīgiem piemaisījumiem – konservantiem, ķīmiskām krāsvielām un garšas pastiprinātājiem.

Klasiskas receptes pamatā ir piens, saldais krējums un cukurs. Olu dzeltenumi ir nākamā populārākā sastāvdaļa, īpaši komerciālās receptēs, jo proteīniem bagātā olu tekstūra padara saldējumu krēmīgāku, sātīgāku un palēnina tā kušanu.

Krēmīgs mājas saldējums ir taukvielām un ogļhidrātiem bagāts gardums. Tiecoties panākt pēc iespējas sātīgāku tekstūru, nepieciešams izvēlēties attiecīgas sastāvdaļas – ideāli, ja izmanto lauku pienu un olas, sātīgu saldo krējumu un cukura daudzumu, kas izceļ dabīgo izejvielu garšu un stabilizē struktūru. Šāds saldējums atgādinās par īstu bērnības garšu.

Tomēr, ja mērķis nav atgriezties pagātnē, bet gan lūkoties nākotnē, tad dominē veselīgi, viegli, uzturvielām bagāti un sabalansēti deserti. Pienu aizvieto ar augu valsts alternatīvām, olu – ar saldētiem banāniem, bet saldo krējumu – ar kokosriekstu pienu vai riekstu krēmiem. Alternatīvas un radošas izejvielas piešķir saldējumam mūsdienīgu kvalitāti.

Recepte: vienkāršs un gards vegānisks saldējums

Šefpavāri visā pasaulē praktizē unikālas desertu receptes, un, lai pagatavotu saldējumu savā virtuvē, var iztikt arī bez saldā krējuma, piena un dzīvnieku izcelsmes produktiem.

Šīs vienkāršās saldējuma receptes sastāvā ir tikai 4 sastāvdaļas: kokosriekstu piens, vaniļa, šķipsniņa sāls un saldinātājs. Nebaidies eksperimentēt un citas sastāvdaļas pievieno pēc gaumes: zemesriekstu sviests, šokolāde, kāda no MONIN deserta mērcēm, saldētas ogas, marinēti vai svaigi augļi, liķieris vai rums, rieksti.

Sastāvdaļas

800 g kokosriekstu piena (2 gab. 400 g bundžas)
90 g kļavu sīrupa ( 100 g cukura vai cits saldinātājs pēc izvēles – jāpielāgo daudzums)
2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
sāls (pēc garšas)

gatavo saldējumu pats

Pagatavošana

Vienmērīgi sajauc maisījumu traukā (vaniļu pievieno vēlāk). Lej katliņā un uz vidējas uguns uzsilda, nepārtraukti maisot, bet nesasniedzot vārīšanas temperatūru – lai cukurs viegli sabiezē un sāls izkūst. Atdzesē un iekuļ vaniļu un citas sastāvdaļas (pēc ieskatiem).

Ja gatavo saldējumu mājās un izmanto blenderi, tad ielej masu nelielos trauciņos – vislabāk ledus formās. Pēc tam liek saldētavā dzesēties 3 -5 stundas. Masai jābūt ļoti bieza krēma konsistencē, bet ne pilnībā sasalušai. Tad to liek blenderī un uzkuļ, kamēr sasniedz vēlamo tekstūru. Gatavs!

Pagatavot saldējumu ir vienkārši, bet nepieciešams kvalitatīvs blenderis (eksperti iesaka Vitamix ilgtspējas un kvalitātes dēļ), jo saldētu produktu pārvēršana viendabīgā, biezā konsistencē prasa lielu jaudu. Ja neesi drošs par sava blendera jaudu, sāc ar nelielu porciju.

Ja gatavo saldējumu, izmantojot saldējuma iekārtu, tad gatavo masu, kas atdzesēta saldētavā vai ledusskapī (nesasaldēta), no trauka lej tieši ierīcē un gatavo pēc iekārtas darbības instrukcijas.

Saldējuma pasniegšana un dekorēšana

Lai gan mājās gatavots saldējums pasniegšanai būs vispiemērotākais tā gatavošanas dienā (viskrēmīgākā tekstūra), tomēr to var uzglabāt saldētavā pat vairākas nedēļas un pirms pasniegšanas nedaudz atlaidināt.

Ar ieprikš karstā ūdenī uzsildītu saldējuma karoti veļ apaļas bumbas, liek saldējuma traukā, servē oriģinālā dizaina šķīvī vai vafeļu konusā, pasniedz ar tikko ceptām vafelēm, pankūkām vai ābolu strūdeli un dekorē ar šokolādes vai vaniļas mērci, svaigām ogām un riekstiem.