LV

Siera kūka bez cepšanas: perfektas kūkas pagatavošana

Siera kūka bez cepšanas (raw konditoreja) pirmajā brīdī šķiet gana sarežģīts pārbaudījums konditoram, bet patiesībā svaigā konditoreja top vieglāk un ērtāk nekā cepta, ja vien pa rokai ir mikseris, blenderis vai virtuves kombains. Gatavošanas process daudz laika neaizņem, bet jārēķinās, ka svaigās kūkas prasa nedaudz ilgāku kopējo pagatavošanas laiku, jo pirms pasniegšanas tās lielākoties nepieciešams kārtīgi atdzesēt ledusskapī.

Svaigā siera kūka ir uzturvielām bagātāka un veselīgāka alternatīva ceptai kūkai, jo receptēs baltie milti vai cepumu maisījumi ar cukuru bieži tiek aizstāti ar vērtīgajām sēklu, pākšaugu vai riekstu miltu alternatīvām.

Kas nepieciešams siera kūkas pagatavošanai?

Siera kūkas recepte bez termiskās apstrādes seko vienkāršam principam – raw siera kūkai jābūt ne vien veselīgākai, bet arī gardākai par ceptu kūku.

Bieži konditori izvēlas par siera bāzi ņemt Philadelphia sieru, jo tas ir visliesākais svaigo sieru sortimentā. Populāra izvēle ir arī Mascarpone siers, kura tauku saturs ir krietni augstāks – 85 %. Arī ar Latvijā populāro krēmsieru Rasa (66% tauku) vai Bonjour (25% tauku) var pagatavot cienīgas garšas kūku, neizmantojot termisko apstrādi.

Šefpavāri iesaka sajaukt dažādus sierus, jo tad arī garša iegūs īpašākas nianses. Lai panāktu gaisīgumu, krēmsiera masu samaisa ar uzputotu saldo krējumu.

Ja padomā ir vegāniskas siera kūkas gatavošana, tad krēmsieru vari aizvietot ar treknu kokosriekstu pienu, kas ar mikseri sajaukts ar blendētiem un ūdens peldē mērcētiem Indijas riekstiem un tādu garšvielu kombināciju kā kļavu sīrups, sāls, citronu sula un miza un vaniļas ekstrakts.

Būtiska siera virskārtas sastāvdaļa ir saistviela, kas pilda recēšanas funkciju. Pamatā te var izmantot kokosriekstu eļļu vai to piena cieto (trekno) daļu, sviestu vai želatīnu. Ja izmanto želatīnu, kūkas masu nebūs nepieciešams uzglabāt ledusskapī pirms pasniegšanas. Arī baltā šokolāde var kalpot par labu saistvielu – ja tā pareizi izkausēta, tad kūkas masa pēc atdzesēšanas būs stingra, bet saturēs vairāk cukura.

svaigas ogas siera kūka

Ja vēllies klasiskāku kūkas garšu, pamatnei izmanto drupinātus cepumus, kas sajaukti ar sviestu vai kokosriekstu eļļu (kūka noteikti jāatdzesē ledusskapī). Gatavojot veselīgāku kūkas versiju ar īpašāku garšu, cepumu vietā liek linsēklu, ķirbju sēklu vai mandeļu miltus. Tie visi izcili garšo bez termiskās apstrādes, nesatur glutēnu, turklāt bagāti ar vērtīgām uzturvielām. Tad saldumu kūkas pamatnei var piešķirt ar cukuru vai kādu uzturvielām bagātāku alternatīvo saldinātāju.

Ja vēlies lai siera kūka būtu bez cukura, tad par kūkas pamatni lieliski kalpos blendēti žāvētie augļi, dateles un dažādi rieksti. Tad vari eksperimentēt un arī svaigajā masā iejaukt vairāk citrusu (piemēram, greipfrūtu), augļu vai ogu biezeņus, drupinātus riekstus vai kakao, jo citādi receptes garšā, iespējams, dominēs augļu saldums.

Kā pagatavot siera kūku bez cepšanas?

  1. Pamatnes sagatavošana. Lielā traukā sajauc 200 g mandeļu miltus, kam pievieno 100 g ķirbju sēklu miltus, 70 ml kokosriekstu eļļu (izkausēta istabas temperatūrā). Lai iegūtu vieglu saldumu, masai pievieno 80 g sablendētas dateles (vai aptuveni 50 g dateļu sīrupa – pēc garšas) kopā ar 80 g Indijas riekstiem. Klāj masu kūkas formā, kuras malas izklātas ar foliju vai cepamo papīru.
  2. Ieklāšana un atdzesēšana. Formā ieklāto, iespiesto un izlīdzināto pamatnes masu liek ledusskapī, lai ļautu kokosriekstu eļļai sacietēt. Tikmēr gatavo virskārtu ar svaigo sieru.
  3. Krēmsiera masa. Galvenās sastāvdaļas – Mascarpone sieru (400 g), uzputotu saldo krējumu (500 g), kausētu balto šokolādi (100 g) – sajauc ar 50 ml citronu sulu un 70 g pūdercukuru. Lai siera kūka bez cepšanas turētos kopā, virskārtai pievieno uzbriedinātu un atdzīvinātu želatīnu. Masu viendabīgi sablendē ar mikseri vai blenderi.
  4. Želatīna uzbriedināšana. Kūkas pagatavošanai nepieciešami 7 g želatīna. Želatīnu vegāniskā kūkā vari aizstāt ar augu valsts alternatīvām, piemēram, kokosriekstu eļļu vai kakao sviestu, bet tad rēķinies, ka kūka jāpasniedz uzreiz pēc izņemšanas no ledusskapja. Želatīnu uzbriedina aukstā ūdens peldē (5 min), tad uzsilda līdz tas izkusis (bet ne uzvāra), vēlreiz iemaisa pāris karotes auksta ūdens un visbeidzot – iemaisa gatavajā masā.
  5. Atdzesēšana. Gatavo krēmsiera masu klāj pāri pamatnes kārtai un atkal liek ledusskapī uz pāris stundām – tas ļaus kārtīgi sacietēt kakao sviestam baltajā šokolādē.
  6. Dekoratīvā virskārta. 200 g tumšo šokolādi kārtīgi sajauc ar 300 ml uzsildīta saldā krējuma. Kad kūka bez cepšanas ir atdzisusi un sāk sarecēt, tad pārlej tai pāri un apber ar smalcinātām vai veselām sublimētām avenēm.

Kā dekorēt siera kūku pirms pasniegšanas?

Dekorē ar svaigām vai sublimētām ogām, augļiem, kausētu tumšo šokolādi vai, piemēram, magoņu sēklām. Vizuāli eksotiskam risinājumam kūkas masai pievieno spirulīnas vai mača tējas pulveri – tad siera masa iegūs ļoti unikālu toni.

siera kūka svaigā

Vari arī pārliet tikko nogrieztu kūkas gabaliņu ar skābenu vai saldu augļu, ogu mērci, karameles vai šokolādes mērci. Tāpat, svaiga piparmētas lapiņa vai baziliks būs harmoniska piedeva jebkurai konditorejai bez cepšanas.

Atceries, ka kokosriekstu pienu, sviestu un šokolādi nepieciešams atdzesēt pirms pasniegšanas. Arī ļoti silta gaisa temperatūra var negatīvi ietekmēt formu un tekstūru – tad kūka jāpasniedz uzreiz pēc izņemšanas no ledusskapja.