LV

Smūtija bļoda – aktualitāte krāsainām un pilnvērtīgām brokastīm


Teiksim ardievas garlaicīgām brokastīm vai launagam un padarīsim košākas šīs maltītes ar aktuālajām smūtija bļodām. Lielisks papildinājums brokastu ēdienkartei, piedāvājumam līdzņemšanai vai veselīgam desertam.

Kas ir smūtija bļoda?

Mēs zinām, kas ir smūtijs, bet ar ko tas atšķiras no smūtijas bļodas? Ja agrāk lielākoties smūtijus dzērām no glāzēm vai līdzņemšanas krūzēm, tad smūtija bļoda jau ir nākamais pasniegšanas līmenis. Smūtijs ar dažādām piedevām – ogām, augļiem, dārzeņiem, sēklām, riekstiem, žāvētiem augļiem, musli un granolu, stāsta Gemoss šefpavāre Ina Poliščenko. Tas ir populārs gan kā brokastu ēdiens, gan tiek rekomendēts arī kā vieglas pusdienas vai launags.

Kādas sastāvdaļas izmantot?

Lai ēdiens nebūtu pārāk šķidrs, smūtija bļodu parasti gatavo no saldētiem augļiem un ogām – konsistence ir krēmīga, gaisīga un līdzīga saldējumam. Lai iegūtu šo krēmīgo konsistenci, svarīgi izmantot labu blenderi, un vislabāk ar šo darbiņu tiek galā profesionālie blenderi, kas spēj sasmalcināt arī ļoti cietus produktus.

Smūtija bļodas pagatavošanā parasti izmanto kādu tumīgākas konsistences augli, piemēram, banānu, mango, avokado, ananāsu, un tad papildina ar ogām – avenēm, zemenēm, mellenēm, upenēm u.c. Lai augļi labāk blendētos un masa būtu krēmīgāka, pievieno kādu augu pienu, piemēram, mandeļu, auzu, rīsu vai sojas. Bet tikpat labi tas var būt grieķu jogurts.

Šīs maltītes viena no priekšrocībām – pilnvērtīgas piedevas. Lai iegūtu gan skaistāku krāsu smūtijam, gan iegūtu papildus vērtīgo vielu, bieži tam pievieno spirulīnas pulveri. No aļģēm iegūtais pulveris ir bagātīgs ar olbaltumvielām, tāpēc to pievienojot, ‘’nošausi divus zaķus ar vienu šāvienu’’. Tāpat pielieto arī kaņepju pulveri vai kviešu asnu pulveri. Savukārt ogu un augļu pulveri piešķirs smūtijam arī izteiktākas garšas, ne tikai krāsu.

Krāsainā pasniegšana

Pasniegšana bļodā ļauj spēlēties ar krāsām un garšām, ēdiens vizuāli labi izskatās un rosina apetīti. Smūtija bļodas var pasniegt ar svaigiem augļiem, piemēram, banāniem, mango, ogām, grauzdētiem riekstiem, sēklām, žāvētiem augļiem un citām piedevām.

Izvēlies krāsainu trauku – arī pasniegšanai ir liela nozīme, lai rastu iespaidu par ēdienu. Spēlējies ar krāsām un eksperimentē ar pasniegšanu! Šis ir lielisks veids, kā atšķirties uz citu fona, pasniedzot neierasti košu un bagātīgu maltīti.

Video par smūtija bļodu pagatavošanu vari noskatīties ŠEIT.