LV

Solis tuvāk zero waste: pārtikas atkritumu samazināšana 

Sabiedriskā doma par bezatkritumu dzīvesveidu nekad nebūtu veidojusies, ja 18. gadsimtā pasaule nepiedzīvotu industriālo revolūciju. Tā sāka diktēt “ražot, pirkt, izmest un pirkt” kultu. Atkritumu daudzums kumulatīvi pieaug kopā ar patēriņa ekonomikas un kapitālisma tempiem, bet savu spēku iegūst arī kustība zero waste.

Zero waste principi ikdienas dzīvē var šķist grūts un pat neiespējams mērķis tiem, kuri šodien vēl nedomā par saražoto atkritumu daudzumu. Svarīgi saprast, ka tam nav jābūt par pašmērķi, jo ikviens mazs un pārdomāts solis pretim veselīgai atkritumu apritei ir speršanas vērts.

Mazāk atkritumu – solis pretim zero waste

Vai tā būtu pārtikas sagatavju veidošana, uz veikalu līdzi paņemts maisiņš, iepakojuma šķirošana, lielāka apjoma iepakojums, pārdomāti uzglabāšanas trauki, videi draudzīga iepakojuma izvēle vai jaunas dzīves piešķiršana vecām lietām – pakāpeniska mūsu paradumu maiņa ļauj vairāk apzināties indivīda lomu pasaules dzīvotspējā, kā arī celt mūsu pienesumu sabiedrībai.

Arī GEMOSS tiecas uz ilgtspējīgu materiālu apriti. Jau kopš pirmsākumiem piedāvājam korporatīvajiem un privātajiem klientiem lielus produktu iepakojumus, tā samazinot atkritumu apjomu. Kopš esam atvēruši e-veikalu, produktus sūtam kastēs, kuras saņemam no piegādātājiem. Veikalu mēbeles un interjera priekšmetus izgatavojam no otrreiz pārstrādātām kravas paletēm un citiem materiāliem, sadarbībā ar “Darbnīcu parks“.

valmiera gemoss zero waste

Ja arī Tu esi gatavs domāt par zero waste principu ieviešanu savā ikdienā, iepazīsti dažus vienkāršus padomus, kas palīdzēs tuvoties bezatkritumu dzīvesveidam.

5 ieteikumi, kā ieviest zero waste paradumus ikdienā

  1. Iepakojuma apjoms, kas nonāk Tavās mājās. Uz veikalu paņemts iepirkumu maisiņš. Dārzeņi un augļi bez maisiņa. Ūdens, kas jau mājās uzpildīts līdzņemšanai. Mīļākā kafija, kuru barista ielej tavā personīgajā krūzē. Lieli produktu iepakojumi, kurus glabā saldētavā vai hermētiski noslēgtos traukos. Tās ir izvēles, kas sniedz gandarījumu.
  2. Pārdomāta transporta izmantošana. Bieži auto ir praktiska nepieciešamība, bet citreiz – lieka ērtība. Pat tad, ja Tavs laiks un ritms neļauj atteikties no auto, pārdomā ikdienas situācijas, kurās pastaiga ar kājām vai brauciens ar velosipēdu būs ne tikai veselīgāka, bet ērta izvēle.
  3. Maltītes plānošana. Ja autotransportu izmanto, piemēram, lai dotos iepirkties, piedomā pie brauciena efektivitātes. Graudaugiem, riekstiem, sēklām un pākšaugiem ir garš plaukta mūžs – iegādājies tos vairumā. Dārzeņi un gaļa bojājas ātrāk – sagatavo tos, sadali pa porcijām, saldē un izmanto maltītēs kaut pēc divām nedēļām.
  4. Kvantitātes un kvalitātes analīze. Apģērbs, skaistumkopšanas produkti – izvēle, kur kvalitāte nozīmē ilgu lietojamību. Saka, ka skopais maksā divreiz, tādēļ piedomā pie pirkumu ilgtspējas. Tas ir veiksmīgas aprites ekonomikas pamats.
  5. Atbrīvojies atbildīgi! Saplīsušu tosteri vai radio kāds prot salabot. Novalkātu apģērbu kāds prot pārvērst paklājā vai segā. Lai gan tiek sperts lieks solis Tavās sadzīves gaitās, vienlaikus tiek samazināts radīto atkritumu apjoms. Vienmēr meklē iespēju pārdod, salabot, atdot, mainīt vai ziedot preces un pārtikas produktus!

kastes gemoss valmiera zero waste

Pārtikas atkritumu samazināšana ēdināšanas nozarē

Jau šodien liela daļa Latvijas restorānu iekļauj savā dienaskārtībā bezatkritumu saimniekošanas principus. Šefpavāri praksē seko saimniekošanas idejai “no deguna līdz astei”. Dārzeņu mizas var kaltēt buljona gatavošanai. Zivju ādas – čipsu gatavošanai.

Protams, lai ieviestu efektīvu resursu izmantošanu, visai komandai jābūt izglītotai un ieinteresētai – tas prasa profesionalitāti. Labs šefpavārs saprot, ka katrs produkts ir nauda un radoši domā, kā realizēt visas izejvielas un saražotās porcijas. Tieši tādēļ tiek veidoti īpašie un pusdienu piedāvājumi, kā arī izmantotas iekārtas, kas ļauj ilgāk uzturēt produktu svaigumu un kvalitāti.

zero waste restorāni

Lielāka pavāra meistarība ir izdomāt, ko baudāmu pagatavot no vienkāršas, nevis sarežģītas un ekskluzīvas maltītes izejvielas. Gudra saimniekošana ir ķēdes reakcija: virtuvēs tiek domāts par atkritumu šķirošanu, arī par papīra aizstāšanu ar dvielīšiem un dabai draudzīgiem tīrīšanas līdzekļiem. Tāpat tas ietver domāšanu par to, no kurienes nāk produkts: kā produkts no dārza nonāk uz restorāna šķīvja.

Uzmanīgi restorānu saimnieki raugās, lai katrs posms ietu roku rokā ar vides ekoloģiju (audzētājs, piegādātājs, pavārs un patērētājs), bet ikviens uzņēmējs var sākt ar daļu no zero waste ieviešanas procesa, tā radot pievienoto vērtību, uzlabojot produkta garšu vai ietaupot resursus.

Komandas darbs un savstarpēja mijiedarbība vides ekoloģijas uzlabošanā ir laikietilpīgs process, kurš vienmēr nāk par labu arī pašam ražotājam. Latvijā atpazīstamību guvusi Zero Waste Latvija biedrība, kas praktiski aicina uzņēmumus izglītoties par resursiem, atkritumu pārstrādi, produktu dzīves ciklu, iekļauj un atbalsta uzņēmējus zaļās kustības ieviešanā. Zero waste Latvija var palīdzēt uzņēmumiem celt savu vērtību individuālu klientu un sabiedrības redzeslokā.

Jūs varētu interesēt arī: