LV

Spirulīna: Latvijā audzēts antioksidantu avots

Kas ir spirulīna?

Spirulīna ir seklos, gaismas apspīdētos dīķos audzēta mikroskopiska aļģe, kas pasaulē atzīta par vienu no uzturvielu ziņā vērtīgākajiem superproduktiem. Spirulīnas aļģe ir ārkārtīgi bagāta ar antioksidantiem (beta karotīns, hlorofili, fikocianīns, kas piešķir zilgani tumšo toni), E, A, B grupas vitamīniem un dzelzi, tā izsenis zināma Āfrikas un Meksikas reģionu tautu kultūrās. Tā ir tropisks augs, tādēļ Latvijā audzētā spirulīna ir vistālāk Ziemeļos iegūtā aļģe. 

Spirulīnas labvēlīgā ietekme uz cilvēka organismu

Ja spirulīnas aļģe tiek pareizi audzēta, apstrādāta un uzglabāta, neliela deva spēj nodrošināt organismu ar teju visām neaizvietojamām aminoskābēm, daudziem vitamīniem, mikroelementiem un dažādām bioloģiski aktīvām vielām. Starptautiskos pētījumos ir pierādīts, ka spirulīna var kavēt iekaisuma procesus organismā, samazināt oksidatīvā stresa radītu nogurumu, veicināt atveseļošanos no slimībām, uzlabot nieru un aknu darbību, atvieglot alerģiju simptomus, pazemināt holesterīna līmeni, kontrolēt asinsspiedienu, veicināt organisma jūtību pret insulīnu un pat aizkavēt cukura diabēta attīstību. Spirulīna ir lielisks uztura bagātinātājs vegāniska uztura piekritējiem, jo satur daudz dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas.

spirulīna uztura bagātinātājs

Kāpēc izvēlēties Latvijā audzētu spirulīnu?

Daudzi no Eiropā pieejamiem spirulīnas uztura bagātinātājiem tiek audzēti eksportam atklātos ūdens baseinos Ķīnā, kur tos ietekmē industriālo zonu radītais piesārņojums. Par cik spirulīna labi uzsūc gaisa piesārņojumu (to var izmantot arī gaisa attīrīšanas iekārtām), ir svarīgi, ka tā tiek audzēta pareizi. Izvēloties uztura bagātinātāju, ir vērts noskaidrot apstākļus, kādos ražots konkrētais produkts. Latvijā audzētā spirulīna iegūta īpaši šim nolūkam paredzētos bioloģiskajos reaktoros – vietējo inženieru komandas izstrādātos audzēšanas inkubatoros. Šī tehnoloģija nodrošina aļģes tīrību, visaugstāko uzturvērtību un gala produktam nav nepatīkama aromāta vai piegaršas.

Atklātā vidē, industriālos apstākļos audzētai spirulīnai nereti tiek pievienotas ķimikālijas, lai kavētu nevēlamu mikroorganismu attīstību, taču slēgtā vidē nav nepieciešams pievienot ķīmiju nevēlamu organismu invāzijas kavēšanai. Turklāt, lai aļģe nebojātos pārvadāšanas un uzglabāšanas procesā, tā bieži tiek termiski apstrādāta – žāvēšana atņem spirulīnai lielu daļu vērtīgo bioloģiski aktīvo vielu. SPIRULINA NORD ražo sulas un sīrupus no svaigas spirulīnas aļģes, kas netiek karsēta vai kaltēta. Tā tiek iemaisīta sīrupā uzreiz pēc novākšanas, sasaldēta vai arī pasterizēta ar auksto tehnoloģiju – saldēšanu,- tā saglabājot līdz pat par 80% vairāk vērtīgo uzturvielu.

svaiga spirulīna uzturā

Kā lietot uzturā spirulīnas sulas un sīrupus?

SPIRULINA NORD apkopojuši iedvesmojošu ēdienu un dzērienu recepšu klāstu. Ērtai un pareizai lietošanai uz sulas un sīrupa iepakojuma ir norādes dzēriena uzjaukšanai – katrā sīrupa vai sulas iepakojumā aprēķināts spirulīnas devu apjoms, kas ikdienā nepieciešams organisma veselības atbalstam. To var baudīt tīrā veidā, atjaukt ar ūdens glāzi vai pievienot brokastu jogurtam.

spirulina nord latvija

Lepojamies, ka Latvijā audzēto un ražoto SPIRULINA NORD produkciju – sulas un sīrupus – var iegādāties visos GEMOSS veikalos.