LV

Sulīgā ābolu tarte ar kanēli


Ir tādi deserti, kas uzjundī nostalģiju un atgādina kaut ko īpašu, un viens no tiem ir šis izcilais salikums trauslai smilšu mīklai ar āboliem un kanēli. Šī ābolu tarte ar kanēli atgriezīs bērnības atmiņās un sniegs īstu baudījumu klasisku vērtību piekritējiem. Vairāk par kanēli un tā izmantošanu konditorejā vari uzzināt šajā rakstā.

Lazdu riekstu sablée

105 g milti (1)
170 g pūdercukurs
4 g sāls
55 g grauzdētu lazdu riekstu milti
255 g sviests
76 g olas
330 g milti (2)
q.s. kanēlis

  1. Samaisa miltus (1), pūdercukuru, sāli, lazdu riekstu miltus kopā ar sviestu.
  2. Tad pievieno pa daļām olas un beigās miltus (2).
  3. Izrullē mīklu 2,5 mm biezu starp divām acetāta plēves loksnēm un atdzesē ledusskapī.
  4. Izgriež ar tartes formu (Silikomart formu komplekts Tarte Ring) mīklas pamatni, tad liek pamatni un formu uz perfarēta silikona paklājiņa un ar nazi no mīklas izgriež nepieciešamā augstuma maliņas, kuras liek iekšā formā, akurāti piespiežot mīklu pie formas malām.
  5. Sasaldē kopā ar formām ātrās saldēšanas kamerā vai saldētavā.
  6. Cep 8-10 min 150 °C (ne līdz gatavībai).

Vārītais krēms

33 g saldais krējums 35%
163 g piens
17 g vaniļas cukurs
33 g cukurs
12 g kukurūzas ciete
33 g olu dzeltenums
10 g olas
8 g invertcukurs
q.s kanēlis

  1. Uzsilda pienu, vaniļu, invertcukuru un saldo krējumu, ļauj aromatizēties.
  2. Atsevišķi samaisa kukurūzas cieti ar cukuru. Pievieno olu dzeltenumu un olu, sakuļ.
  3. Tad uzvāra abas masas līdz 82 °С temperatūrai.
  4. Atdzesē līdz 18 °C un izmanto kā frangipane krēma sastāvdaļu.

Lazdu riekstu frangipane ar kanēli

50 g sviests (21°С)
50 g pūdercukurs
24 g grauzdētu lazdu riekstu milti
24 g grauzdētu lazdu riekstu pasta
5 g milti
30 g olas (18°С)
60 g vārītais krēms
q.s kanēlis

  1. Miksera bļodā ar uzgali “lāpstiņa” samaisa sviestu un pūdercukuru, tad pievieno visas pārējās sastāvdaļas.
  2. Liek krēmu izceptās smilšu mīklas pamatnēs un cep 150 °С 12-15 min.

Āboli karamelē

5-6 gab. āboli Granny Smith
80 g cukurs
20 g sviests
30 g apelsīnu liķieris Grand Marnier
100 g karameļu mērce
10 g želatīns
q.s. kanēlis

  1. Iemērcē želatīnu.
  2. Ābolus sagriež plānās šķēlītēs.
  3. Izkausē pannā cukuru un pievieno sviestu, samaisa, tad apcep ābolus.
  4. Beigās pievieno liķieri un karameļu mērci un iztvaicē šķidrumu uz pusi.
  5. Noņem no karstuma avota, pievieno želatīnu, liek silikona formiņās vai metāla riņķos.
  6. Sasaldē.
  7. Pēc vēlmes pārklāj ar neitrālo glazūru.
  8. Liek virsū tartēm. Dekorē ar lazdu riekstiem.
  9. Pirms pasniegšanas ļauj atkausēties ledusskapī +2 +6 °С 4-6 stundas.
  10. Dekorē ar lazdu riekstiem un pasniedz ar vaniļas saldējumu.