LV

Svētku burkānkūka ar aprikožu želeju


Ziemassvētku gaidīšanas laiks ir fascinējošs ar to, ka gaisā virmo visi kārdinošie aromāti – kanēlis, apelsīns, brūnais cukurus un citi labumi. Burkānkūka ir viens no desertiem, kas apvieno visas labākās garšas un aromātus vienviet, tāpēc ir neiztrūkstoša svētu gaidīšanas sastāvdaļa. Gemoss šef-konditore Diāna Ozoliņa atklāj recepti sulīgai burkānkūkai* ar atsvaidzinošu aprikožu želeju un gaisīgu krēmsiera musu.

*Sastāvdaļas 1 tortei 20 cm diametrā

Burkānu biskvīts (formai 20 cm diametrā)

46 g olas
58 g Muscovado cukurs
58 g cukurs
68 g milti
32 g pekanriekstu milti
4 g cepamais pulveris
28 g vīnogu kauliņu eļļa
28 g izkausēts dzidrināts sviests (atdzesēts)
76 g rīvēti burkāni
1 apelsīna miziņa
50 g karamelizēti pekanrieksti
qs kanēlis

Planetārajā mikserī ar uzgali ”lāpstiņa” samaisa olas ar cukuru. Pievieno izkausētu sviestu un eļļu, samaisa. Pievieno sausās sastāvdaļas, samaisa. Beigās iemaisa burkānus, apelsīna miziņu un karamelizētus pekanriekstus. Cep 180 ºC 15 min. Sasaldē. Izgriež biskvītu 18 cm diametrā. Izmanto sasaldētu.

Aprikožu želeja (formai 18 cm diametrā)

120 g aprikožu biezenis La Fruitiere
50 g žāvētas aprikozes (kubiciņi)
38 g cukurs
1 apelsīna miziņa
1 g kanēlis
3 g pektīns
0,5 g citronskābe

Samaisa cukuru ar pektīnu, pievieno biezenim, samaisa, pievieno kanēli un uzvāra. Beigās pievieno aprikožu gabaliņius. Tad pievieno citronskābi, samaisa. Noņem no karstuma avota, pievieno izmērcēto želatīnu. Lej formā 18 cm diametrā un sasaldē. Izmanto sasaldētu.

Karamelizētie pekanrieksti

100 g pekanrieksti
70 g cukurs
20 g ūdens
qs kakao sviests

Uzvāra sīrupu līdz 116 ºC. Pievieno riekstus un maisa līdz rieksti karamelizējās un nedaudz apcepās. Tad noņem no karstuma avota un maisa, lai rieksti nesaķep. Atdzesē. Daļu, kura ies musā, pārklāj ar izkausētu kakao sviestu, lai musā tie paliek kraukšķīgi. Biskvītam izmanto karamelizētus riekstus bez kakao sviesta.

Krēmsiera muss (formai 20 cm diametrā)

250 g saldais krējums 35%
1 vaniļas pāksts
50 g olu dzeltenums
60 g cukurs
250 g krēmsiers
5 g želatīns 200 Bloom

Pagatavo katliņā krēmu “anglaise” no saldā krējuma, vaniļas, olu dzeltenumiem un cukura līdz 82 ºC, nepārtraukti maisot. Pievieno izmērcētu želatīnu un sablendē. Pievieno krēmsieru un vēlreiz sablendē. Lieto uzreiz.

Burkānkūka soli pa solim*

1. Silikona formā 20 cm diametrā lej iekšā krēmsiera musu. Ja izmanto metāla riņķi, tad liek to uz cepamās plātes ar silikona paklājiņu, izliek malas ar acetāta plēvi un piesaldē ne-daudz saldētāvā. Tad lej iekšā krēmsiera musu. Liek iekšā karamelizētus riekstus.
2.Musā iegremdē sasaldēto mandarīnu želeju (18 cm diametrā).
3.Pēc nepieciešamības uzlej virsū nedaudz musa un iegremdē formai atbilstoši izgrieztu biskvītu (18 cm diametrā).
4.Sasaldē.
5.Pārklāj sasaldēto kūku ar velurkrāsu.
6.Pirms pasniegšanas kūku atlaidina ledusskapī (4 ºC) 6-8 stundas. Burkānkūka gatava pasniegšanai!

*Attēlā redzamā burkānkūka veidota divās silikona formās – pamatnē ir muss, bet virsū uzlikta mandarīnu želejas masa, kas pārklāta ar neitrālo glazūru (skatīt recepti zemāk), taču var variēt un kūku veidot klasiskā veidnē.

Neitrālā glazūra
0.160 glikozes sīrups
0.300 dekstroze
0.660 ūdens
0.415 cukurs
0.020 pektīns NH
0.003 citronskābe

1.Uzsilda ūdeni, glikozes sīrupu, vaniļas pāksti un dekstrozi līdz 40 C.
2.Pievieno cukuru ar pektīnu.
3.Uzvāra, tad vāra 2 min.
4.Pievieno citronskābi un vāra vēl 1 min.
5.Izņem vaniļas pāksti un pārlej GN un atdzesē istabas temperatūrā.
6.Uzglabā ledusskapī 1 mēnesi.


 

Jūs varētu interesēt arī: