LV

Virtuves piederumi: visbūtiskākie elementi katrā virtuvē

Katram ir nācies atvērt virtuves piederumu plauktus un atvilktnes, kas pilnas ar vairāk priekšmetiem nekā vajadzīgs vai kurās grūti atrast meklēto. Reizēm pat atrodam priekšmetus, par kuru pielietojumu neesam droši, un tādus, kas tiem paredzēto funkciju vairs nespēj izpildīt.

Gudri iekārtota virtuve kalpo pavāram – mērķis ir virtuvi iekārtot tā, lai tajā dominē kvalitāte, nevis kvantitāte, un pavārs spētu izpildīt katru nepieciešamo darbību ērti, vienlaikus nenoslogojot telpu ar nevajadzīgiem instrumentiem.

Neatkarīgi no tā, vai vēlies samazināt jucekli virtuvē, atrast savai virtuvei piemērotāko piederumu komplektu vai piepildīt virtuves skapīšus no nulles, šajā rakstā aicinām izzināt kritērijus, pēc kuriem izvēlēties pašus būtiskākos elementus, kas piemēroti tieši tavām vēlmēm un vajadzībām.

Kā izvēlēties virtuves piederumus?

Kad tiek izvēlēts vajadzīgais mājas vai profesionālās virtuves piederumu komplekts, svarīgi apzināt visas nepieciešamās funkcijas – mizošana, griešana, rīvēšana, kulšana, cepšana, sijāšana – un pārdomāt, kuri priekšmeti spēj veikt vairākas no tām, kā arī kuras darbības veic visbiežāk.

Virtuves piederumi ir gluži ikdienišķa dzīves sastāvdaļa katrās mājās, un par tiem aizdomājamies vien tad, kad saskaramies ar to iztrūkumu vai zemo kvalitāti, kas traucē gatavošanas procesā. Lai pēc iegādes par tiem nedomātu vispār, izvēlies profesionāļu atzītu kvalitāti, kas garantē ilgu un ērtu lietojamību.

Jāņem vērā iekārtas, kas mūsdienās labi aizstāj lielu daļu manuālā darba. Svarīgs ir piederumu lietojuma biežums, jo tieši tas parādīs izvēlētā instrumenta izturību. Gudrās un pārdomātās virtuvēs piederumus iesakām atlasīt pēc sekojošiem kritērijiem.

pannas un katli gemoss

Materiāls

Meklēt silikona, plastmasas, keramikas, nerūsējošā tērauda, stikla, alumīnija vai koka piederumus? Materiāls ir viens no nozīmīgākajiem faktoriem, kas ietekmē gan priekšmeta ilgtspēju, gan izskatu, gan lietošanas ērtumu.

Katram materiālam ir arī atšķirīga termiskā noturība un estētika. Šodien plastmasa ir nepopulāra izvēle, jo nereti satur savienojumus, kas kaitīgi cilvēka organismam, kā arī ātri un viegli nolietojas. Tomēr, ir ēdiena veidi, kas prasa šo materiālu izmantošanu (temperatūras apmaiņa), turklāt, profesionālas lietošanas instrumenti kaitīgos savienojumus nesatur.

Izmantojot koka instrumentus vai traukus, jārēķinās ar rūpēm par to tīrīšanu. Lai gan tas ir pateicīgs materiāls saskarē ar pannām un jūtīgām virsmām, tie tomēr nebūs piemēroti intensīvai lietošanai, jo prasa papildus kopšanu.

Kas attiecas uz nerūsējošo tēraudu, tas ir viens no ērtākajiem materiāliem ikdienas gatavošanā. Tas neizdala ķīmiskus savienojumus, ir viegls un ļoti spēcīgs. Tāpat kā stikls, piemērots gan aukstai, gan karstai gatavošanai, tie abi ir arī ekoloģiski un neuzņem aromātus un baktērijas.

Kvalitāte

Veltot laiku un uzmanību kulinārijai, virtuves trauku un galda piederumu funkcijas nav tas, uz ko koncentrēties. Svarīgi, lai varam paļauties gan uz pannas kvalitāti, gan naža asumu, gan piederumu ērtu, ilgu un vieglu lietojamību. Īpaši būtiski tas ir profesionālās virtuvēs, kur, lai gan darba ērtums netiek mērīts, bet ātrums, veiktspēja un varēšana paļauties uz instrumentu ir gluži racionāli pārvēršami naudā. Tādēļ, iegādājoties pannas, traukus un instrumentus, vērts lūkoties uz tiem, kas paredzēti profesionālai lietošanai.

virtuves piederumi

Ilgtspēja

Raugoties ilgtspējas virzienā, pat šķietami tādi mūžīgi elementi kā karotes, naži, dakšas un trauki profesionālai lietošanai būs daudz izturīgāki pret skrāpējumiem, plīsumiem un nosēdumiem nekā parastie piederumu komplekti. Keramikas trauki tiek dedzināti īpaši karstā temperatūrā, instrumenti izgatavoti ar īpaši izturīgu nerūsējošā tērauda pārklājumu, bet glāzes – no pilnībā rūdīta stikla, kas paaugstina izturību pret triecieniem. Izvēloties profesionālu inventāru, var veltīt vairāk uzmanības ilgtspējīgam dizainam, lai materiāla un formas estētika būtu baudāma arī pēc daudz gadiem.

Funkcionalitāte

Virtuves priekšmetu funkcionalitāte, individuāla piemērotība iet roku rokā ar tavu entuziasmu darboties virtuvē. Ja atradīsi tavam darba stilam visatbilstošākos instrumentus, kas patīkami gan rokai, gan teicami veic pavāra doto uzdevumu, vari būt drošs, ka arī virtuves eksperimentiem ļausies ar lielāku prieku un entuziasmu.

Dizains un estētika

Dizainam piederumu izvēlē ir, iespējams, nākamā svarīgākā nozīme aiz funkcionalitātes. Ja zini, ka esi izvēlējies piederumus, kas ideāli atbilst nepieciešamībām un kvalitātei un perfekti ieguļ rokā, tad laiks domāt formās un faktūrās. Kādās krāsās ir tavas virtuves virsmas, kādas formas un materiāli dominē interjerā? Virtuves piederumi var būt spēcīgi akcenti neitrālā interjerā. No otras puses – skaties uz dizainu, kas ir patīkams un funkcionāls, lai pēc īsa laika nerastos vēlme komplektu nomainīt.

Gribot negribot instrumenti un trauki kļūst par neapzinātu sastāvdaļu no sadzīves un ikdienas. Gluži tāpat kā interjers veido cilvēkus, kas tajā dzīvo, priekšmeti mijiedarbojas ar cilvēkiem, kuri tos lieto. Izvēlies trauku un virtuves priekšmetu dizainu, kas iedvesmo kulinārijas meistardarbiem un atspoguļo tieši tevi.

virtuves naži

Virtuves piederumu pamatkomplekts – būtiskākie elementi gudrā virtuvē

Naži

Nazim jābūt ērtam, labi jāguļ rokā, tas nedrīkst būt par smagu vai ļodzīties. Profesionālie naži nepievils arī pēc daudziem gadiem, jo ir paredzēti biežai lietošanai. Piemēram, Arcos naži apvieno vienu no vissarežģītākajām asmeņa tehnoloģijām (nitrum® nerūsējošais tērauds), un asmeņiem ir 10 gadu garantija. Tāpat ikvienam pavāram nepieciešams lielais un mazais nazis, rievotais un mizojamais nazis. Kvalitatīvs nažu koplekts un prasme ar tiem apieties nodrošina patīkamu un ātru darbu.

Dēlīši produktu griešanai

Higēnas un produktu garšas nolūkos iesakām atsevišķu dēlīti katrai produktu grupai – gaļas, zivs produktiem, maizei un dārzeņiem. Ja tev jau ir kvalitatīvi naži, koka vai plastmasas dēlis būs saudzīgāks pret asmeni, tomēr nepieciešama pareiza kopšana. Pieejami arī tādi plastmasas dēlīši, kuriem ir antibakteriāla virsma. Koka dēlīšus nepieciešams reizi mēnesī nopulēt un ieziest ar eļļu.

Pannas un katli

Pannas un katli ir plaša trauku kategorija, kurā ir jāatrod balanss starp optimālu investīciju un kvalitatīvu lietojamību. To izvēle atkarīga no ikdienā gatavoto ēdienu daudzuma un daudzveidības, bet “viegli un ērti” un “kvalitatīvi un ilgtspējīgi” ir ieteicamie raksturlielumi.

Ja vēlies taupīt vietu un samazināt katlu daudzumu līdz minimumam, pietiks ar diviem izmēriem – mazs un liels. Lielajā gatavo arī vidēja apjoma maltītes, bet tas noderēs arī nedēļas sagatavēm pēc food prep principiem. Arī vāku skaits ir samazināms, ja izvēlēsies vienādus parametrus katlam un pannai. Ilgtspējīgs un kvalitatīvs ieguldījums būs čuguna katls, kas kalpo arī kā panna un lietojams cepeškrāsnī. Nerūsējošā tērauda katli (ar biezāku dibenu ilgāk saglabā temperatūru) ir praktiska izvēle rūpēs par vidi un ilgtspēju.

Profesionāļi izvēlas čuguna, vara vai nerūsējošā tērauda pannas, jo tās labvēlīgāk ietekmē produktu garšu, lai gan prasa aprūpi un zināmas prasmes. Ja izvēlies alumīnija pannu ikdienas lietošanai, pievērs uzmanību, lai pārklājumā nebūtu kaitīgu savienojumu.

Termometrs

Vai tas būtu pīles cepetis, steiks vai kāda izsmalcināta konditorejas recepte, bez kulinārijas termometra neiztiek nevienā profesionālā virtuvē. Kad reiz esi sācis to lietot, lāzertermometrs kļūst par ļoti lietderīgu palīgu, sekojot receptēm, arī mājas virtuvēs.

Pārikas svari

Neatņemams palīgs vienkāršu vai izsmalcinātu recepšu pagatavošanai ir svari. Ievērojot diētu, kontrolējot uzņemtās uzturvielas vai eksperimentējot kulinārijā, nav ērtāka veida, kā pārliecināties par sastāvdaļu attiecību un daudzumu. Kurus svarus iegādāties? Pirmkārt, ļaujies dizaina valdzinājumam un, otrkārt, – svaru precizitāte ies roku rokā ar kvalitāti.

Virtuves stangas

Iemesli iekļaut šo instrumentu pamatsastāvdaļu sarakstā ir daudz – ātrums un ērtums produktu pērnesē, karstumizturīgums, drošība un higiēna. Tieši funkcionalitāte padara stangas vai knaibles par neatņemamu pavāra palīgu. Kvalitatīvas knaibles var aizstāt lāpstiņu, karotes, virtuves cimdus un pat iesmus.

Instrumentu komplekts

Ērtākais risinājums dažādu trauku – vīna pudeļu, burku, kārbu un bundžu – atvēršanai. Tā vietā, lai meklētu katru virtuves piederumu atsevišķi, ieguldījums kvalitatīvā virtuves piederumu komplektā nodrošinās visas pamatfunkcijas arī tajās virtuvēs, kuru pavārs orientēts uz funkcionālu gatavošanu.