LV

Ziemassvētku smalkmaizītes ar rozīņu pildījumu


Ziemassvētkiem piestāv svaigi ceptu smalkmaizīšu smarža. Un kurš gan spēj atteikties no pufīgām, kārdinošām un aromātiskām smalkmaizītēm, kas pildītas ar sulīgām rozīnēm? Īstenu svētku garšu un smaržu piedāvā radīt Gemoss šef-konditore Diāna Ozoliņa. Ziemassvētku smalkmaizītes piestāvēs gan svētku mielastam, gan svinīgām brokastīm, cienastam vai piknikam.

Kārtainā mīkla

400 g kviešu milti
90 g piens
155 g ūdens
50 g cukurs
10 g sāls
10 g svaigs raugs
20 g iesals
15 g sviests (21ºC)
180 g sviests kārtām (4 ºC)
kļavu sīrups

Kārtainās mīklas gatavošana

  1. Liek sastāvdaļas, izņemot sviestu, kas paredzēts kārtām, miksera traukā. Maisa līdz visas sastāvdaļas ir sajauktas, bet nepārmaisa, jo tad būs grūti ierullēt iekšā sviestu. Liek mīklu bļodā un pārtin to ar pārtikas plēvi. Atstāj ledusskapī (4 ºC) uz divām stundām. Tad formē bumbu un virsū iegriež krustu. Liek ledusskapī (4 ºC) vēl uz vienu stundu.
  2. Kamēr mīkla “atpūšas” ledusskapī, sagatavo darbam sviestu. Izrullē sviestu starp divām cepamā papīra loksnēm (25×20 cm).
    Kad stunda pagājusi, izrullē mīklu no centra uz malām 50×20 cm izmērā (ievēro, lai stūrīši vienmēr ir 90 ºC, jo tad viss locīšanas process būs vieglāks un kvalitatīvāks). Tad liek sviestu vidus daļā un pārloka malas (12,5 cm no katras malas līdz sviestam) uz vidu, kārtīgi pārsedzot sviestu. Liek mīklu ledusskapī “atpūsties” uz 15 minūtēm.
  3. Mīklu izņem, novieto ar šuves vietu horizontāli un izrullē 50×20 cm izmēros. Vēlreiz pārloka malas uz vidu un tad vēl uz pusēm (dubultā salocīšana). Liek mīklu ledusskapī “atpūsties” uz 15 minūtēm.
  4. Izrullē mīklu pēdējo reizi 50×20 cm un saloka kā vēstuli trijās daļās (vienkāršā salocīšana). Pirms formē smalkmaizītes, liek mīklu ledusskapī “atpūsties” uz 30 minūtēm.
  5. Izrullē mīklu 4 mm biezumā. Liek pildījumu (skatīt recepti zemāk) un sarullē ruletē. Sasaldē. Tad sagriež 3 cm gabalos un ievieto metāla formās (riņķos) raudzēties (istabas temperatūrā) uz 40 min – 1 st.30 min (atkarīgs no apstākļiem telpā).
  6. Cep smalkmaizītes 170 – 180 ºC 20 minūtes. Vēl siltas bulciņas var pārliet ar kļavu sīrupu pēc garšas. Atdzesē Ziemassvētku smalkmaizītes un tad izņem no metāla riņķiem. Pasniedz.

Gardais rozīņu pildījums

225 g ābolu kubiciņi
115 g sviests
405 g rozīnes
115 g apelsīnu sukādes
175 g brūnais cukurs
1 apelsīna miziņa un sula
1 citrona miziņa un sula
25 g pekanrieksti
15 g piparkūku garšviela
50 g tumšais rums

  1. Liek visas sastāvdaļas, izņemot tumšo rumu, dziļajā cepešpannā, pārklāj ar foliju un cep 120 ºC apmēram 3 stundas, ik pa laikam apmaisot.
  2. Atdzesē un pievieno tumšo rumu, samaisa.

 

Jūs varētu interesēt arī: