LV

Zirņu pārslas ar garšvielām “Plant Based Meat”

Iepriecinoši  jaunumi kulinārijas eksperimentu cienītājiem un veģetāru recepšu meklētājiem!  JUST NATURE produkcijas rokrakstu bagātina Latvijā ražotas un bioloģiski audzētas pelēko zirņu pārslas ar īpaši atlasītām garšvielām – oriģināls un gards gaļas aizvietotājs dažādās augu izcelsmes receptēs. Jaunā JUST NATURE “Plant Based Meat” līnijā katra garšvielu recepte veidota, domājot gan par atšķirīgām gaumēm, gan par to, lai katras zirņu pārslas piedāvātu unikālu un līdz niansēm izstrādātu garšu buķeti.

Zirņu pārslu garšu autore, GEMOSS šefpavāre Ina Poliščenko ir izmeklējusi četras dažādas garšvielu receptes, lai katra no tām atrastu ceļu pie sava gardēža – sākot ar tīru un dabīgu garšu piekritējiem, beidzot ar ekskluzīvu un retu garšu entuziastiem. Inai izdevies atrast arī izcilus risinājumus eksotisko garšu kārotājiem – Vidusjūras stila brušetas un Meksikas asuma variācijas. “Plant Based meat” būs vērtīgs jaunums ne tikai tiem, kuri izvēlas augu valsts alternatīvas gaļas ēdieniem, bet arī katram, kurš priecājas par profesionāla pavāra izstrādātām garšām un vēlas bagātināt savu ēdienkarti. Turklāt strukturētas zirņu pārslas ir bagātas ar uzturvielām. Pelēkie zirņi satur daudz olbaltumvielas, šķiedrvielas  un antioksidantus, kā arī rada noturīgu sāta sajūtu.

Gemoss zirņu pārslas

Dārzeņu salāti ar zirņu pārslu kroketēm

 

Zirņu pārslas ar garšvielām “Mediterranean Special”

Toskānas brušetas garšaugu maisījums aizvedīs gardā kulinārijas ceļojumā uz Itāliju. Vidusjūras garšaugu maisījums vislabāk iederēsies kā piedeva salātiem, sieriem vai pastas ēdieniem. Tomēr droši lieto arī tortiljās vai gatavo plācenīšus. Garša būs intensīva, bet sabalansēta – jūtamas gan bazilika un majorāna, gan ķiploku un timiāna notis.

“Extravagant Truffle”

Trifeles ir delikatese izsmalcinātiem gardēžiem. Šefpavāre to iekļāvusi “Plant Based Meat” līnijā trīs iemeslu dēļ: jo tā lieliski izceļ ar veģetārus ēdienus; jo piešķir maltītei restorāna cienīgu aromātu un garšu buķeti; jo trifeles Austrumeiropas virtuvēs ir reta un ekskluzīva sastāvaļa. Ja Tev patīk trifeļu garša, vēlēsies izmēģināt katrā receptē, bet iesakām vispirms izmēģināt cept plācenīšus, kurus pasniegt ar jogurta mērci.

“Spicy Pepper”

Zirņu pārslas ar aso piparu garšvielu maisījumu piedāvā vislabāko gaļas garšas un tekstūras atdarinājumu – klasiska izvēle burgeros vai tortiljās un citos meksikāņu ēdienos. Vari izmēģināt pievienot rīsu un pastas ēdieniem. Pēcgaršā jūtams viegls, patīkams asums.

“Wild Nettle”

Latvijas nātru un linsēklu garša būs iecienītākā izvēle tīras un dabīgas garšas ēdienu cienītājiem. Šo maisījumu droši papildini ar garšvielām pēc savas izvēles. Šīs zirņu pārslas nesatur sāli, tādēļ katrs pats var pielāgot garšu savai gaumei. Lielisks dzelzs un šķiedrvielu avots, maiga garša. Izmēģini pievienot kā sastāvdaļu cepumiem vai kēksiem.

Kā pagatavot?

Zirņu parslas var izmantot burgeru, bumbiņu vai plāceņu pagatavošanai – daudzveidīgs, pilnvērtīgs un gards rezultāts. Kad izvēlēta kārotā garšvielu kombinācija, maisījumu sajauc ar ūdeni – 100 g pārslas sajauc ar 200 g ūdens vai, ja nav pieejami svari, 5/6 glāzes pārslas sajauc ar 1 glāzi ūdens – un ļauj 3-5 minūtes uzbriest. Tad ar mitrām rokām veido vēlamo cepšanas formu.

Pārslas var uzbriedināt arī pēc formas veidošanas. Tad, uzreiz pēc sajaukšanas ar ūdeni, masu ar karoti liek plāceņa formā virs noklāta cepamā papīra (mēs izmantojam tarte ring) – secīgi uzreiz izceļ formu un līdzās liek nākamo karoti. Tad plāceņiem ļauj uzbriest un tos ērti var pārcelt uz pannas vai cepeškrāsnī.

Neatkarīgi no izvēlētās formas, recepšu autore Ina Poliščenko iesaka trīs gatavošanas veidus: cept uz pannas taukvielā, fritēt eļļā vai cept cepeškrāsnī. Izvēloties trešo iespēju, taukvielu var arī nepievienot, bet tad jārūpējas par pietiekamu maisījuma mitrumu.

Lai gan formas izvēle  ietekmēs cepšanas ilgumu, zeltainā virskārta palīdzēs novērtēt zirņu pārslu gatavību. Ja cep uz pannas, tad izvēlies vidēju liesmu, liec kroketes vai plācenīšus sakarsētā taukvielā un cep aptuveni 4 minūtes uz katru pusi vai kamēr zeltaina virskārta. Ja gatavo cepeškrāsnī, tad uzkarsē to līdz 180 °C temperatūrai un cep 12 minūtes. Savukārt, fritējot eļļā 180°C temperatūrā, gatavošanas laiks būs 4-6 minūtes, atkarībā no izmēra.

No 400 g iepakojuma var pagatavot daudz porcijas – ja gatavosi diviem, izvēlies 100 g pārslas, iejaucot 200 g ūdens. Ja izvēlēsies pagatavot visu iepakojumu, izdosies vairākas maltītes – gatavās kroketes vai plāceņus vari uzglabāt ledusskapī vai saldētavā.

 

PASTA BOLOGNESE

pasta (pēc izvēles), 100 g
burkāns, 1 gab,
ķiploks, 1 daiva
baltais sīpols, ½ gab.
tomātu mērce BIO, 200 ml
zirņu pārslas ar garšvielām “Mediterranean Special”, 100 g
ūdens, 200 g
sāls, pipari (pēc izvēles)

Zirņu pārslas sajauc ar 200 g ūdens, uzbriedini, veido apaļas bumbiņas, apcep uz pannas taukvielā vai fritē eļļā. Sasmalcinātu ķiploku un sīpolu apcep uz pannas, pievieno sarīvētu burkānu, turpini cept un pasautē, pievieno tomātu mērci, pasautē. Pēc izvēles vari pievienot sāli, piparus vai šķipsniņu cukura. Iemaisi mērcē atsevišķi ceptās zirņu pārslu bumbiņas. Servē, mērci pārlejot novārītai pastai. Ja vēlies, pāri ber rīvētu sieru vai dekorē ar svaigiem zaļumiem.