Visi jaunumi

Virtuves inovatīvās iekārtas, 1.sērija. SOUS VIDE efektīva izmantošana

2023. gada 10. Novembris  
Virtuves inovatīvās iekārtas, 1.sērija. SOUS VIDE efektīva izmantošana

Esam uzsākuši jaunu sēriju ciklu, kurā katru mēnesi GEMOSS šefpavāre Ina Poliščenko, tiešraidē Facebook LIVE, dalīsies ar vērtīgiem tips&tricks, kā izmantot inovatīvās iekārtas virtuvē un kā ļaut tām darboties mūsu labā.

1.sēriju - SOUS VIDE efektīva izmantošana, iespējams noskatīties ŠEIT 

 

SOUS VIDE jeb cirkulators (jeb gatavošana vakumā)

Inovācijas un jauni tehnoloģiskie risinājumi mūsu virtuvēs ienāk pakāpeniski, tomēr stabili ieņem savu pozīciju, kad dodam iespēju tiem apliecināt savu lietderību, pienesumu ēdiena kvalitātei un resursu taupīšanu. SOUS VIDE, tulkojot no franču valodas, nozīme “zem vakuma”.

Šī iekārta, saukta par cirkulatoru, zināma kā low temperature long time (LTLT / tulk.: zemā temperatūrā, ilgu laiku) maltītes gatavošanas tehnoloģiju. Ēdiens top vēsā temperatūras režīmā ūdens peldē un vakuma iepakojumā, lai to neskartu gaiss un ūdens. Atkarībā no izvēlētajiem produktiem un vēlamā rezultāta, ar SOUS VIDE sasniedzam izcilu garšas rezultātu no 1 līdz pat 72 stundām precīzi regulētā temperatūrā.


SOUS VIDE
priekšrocības


Cirkulatoru ierasti izvēlamies gaļas, zivs, graudaugu, piena un citu produktu pagatavošanai. Ēdiens saglabā vistīrāko garšu, aromātu un krāsu, kā arī dabīgo mitrumu. Tiek nodrošināts īpaši vienmērīgs gatavošanas process – perfekta tekstūra, un nepastāv risks produktu pārcept vai pārvārīt. Turklāt, SOUS VIDE iekārtā gatavota maltīte saglabā teju visas vērtīgās uzturvielas, jo ēdiens tiek gatavots temperatūrā, kas nepārsniedz 70°C.

"Man ir svarīgi taupīt enerģiju un virtuvē pavadīto laiku un vienmēr tiecos uz produktu ekonomiju. Iekārta arī sniedz nemainīgu garšas kvalitāti, kā arī svarīgi, ka spēju realizēt visas saražotās maltītes porcijas, jo cirkulators ēdienu pasterizē, pagarinot derīguma termiņu. Esmu dzirdējusi no kolēģiem, ka pavāra profesijā trūkst cilvēku, turklāt, vēl mazāk ir tie, kuri gatavi attīstīt augstāko pavārmākslas meistarību. Esmu pārliecināta, ka risinājumu var atrast, ja virtuvē rodam vietu mūsdienīgām iekārtām – tās ļoti daudz var izdarīt izcila rezultāta un produktivitātes labā. Ar šādu domāšanu mēs ilgtermiņā būsim ieguvēji,"

iekārtu un tās priekšrocības uzver šefpavāre Ina Poliščenko.


Ilgtspējīga investīcija


Protams, aprīkot virtuvi ar modernām iekārtām vispirms prasa finanšu investīcijas. Tāpat, ir jāzina, kā ar šīm iekārtam strādāt un kādu labāko iespējamo rezultātu var iegūt. Tas prasa organizētu darbu virtuvē un sistēmas ieviešanu, sadalot darba dienu posmos – ēdiena sastāvdaļu sagataves, to pareiza uzglabāšana, gatavošana un visbeidzot – realizēšana. Tādas viedās iekārtas kā SOUS VIDE profesionālajā virtuvē noteikti atmaksājas ilgtermiņā, jo klienti atgriežas, zinot, ka vienmēr saņems maltīti, kura pagatavota pareizi, nemainīgā kvalitātē, ar izcilu garšu un struktūru.


Gatavošana ar SOUS VIDE


Jaunākās paaudzes cirkulatoros, kā Breville/Polyscience HYDRO PRO un HYRDO PRO PLUS jau ir iekļautas dažādu produktu kategoriju programmas. Tās ļauj viegli orientēties, kā katru produktu pareizi gatavot un sasniegt vēlamo rezultātu. SOUS VIDE profesionālajā virtuvē pavāram ļauj darīt citus darbus, kamēr ierīce pati gatavo ēdienu zemā temeratūrā. Tam nav jāstāv līdzās vai jāpieskata gatavošanas process – cirkulators pats aprēķina maltītes pagatavošanai nepieciešamo laiku, temperatūru un signalizē, kad gatavošanas cikls ir noslēdzies.

Cukini vakumā


Gaļu, dārzeņus un zivis, pirms ievietošanas vakuma iepakojumā un ūdens tvertnē, marinē izvēlētajās garšvielās. SOUS VIDE pagatavota maltīte ir gatava pasniegšanai uzreiz pēc cikla beigām vai pēc laika – arī pēc pagatavošanas produktus uzglabājam vakuma iepakojumā. Vakuma maisi ir pieejami dažādos izmēros, tajos gan gatavo, gan uzglabā ēdienu. Atsevišķi nopērkami arī daudzveidīgi vakumēšanas iepakotāji. Resursu ekonomijas aspektā svarīgi, ka SOUS VIDE gatavots ēdiens tiek pasterizēts – iegūst ilgāku realizācijas termiņu. Tāpat, to ir ērtāk uzglabāt ledusskapī vai saldēt.

Iekārtai ir ļoti vienkārša kopšana. Visas mehāniskās detaļas var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Reizi gadā lietotājs uzstāda programmu, kas veic ūdens atkaļķošanu sistēmā.


Vakuma iekārta


Gaiss – lielākais pārtikas ienaidnieks. Pat uzglabājot pārtikas produktus ideālā temperatūrā, tie ar laiku zaudē savas garšas īpašības vai absorbē citu produktu smaržas. Tā nenotiks, ja mēs izmantosim vakuma pārtikas uzglabāšanas veidu. Pārtikas vakuma iepakotāji palīdz krietni paildzināt pārtikas uzglabāšanas laiku un baudīt dabisku augļu, zivju, siera vai gaļas izstrādājumu garšu visu ziemu. Pārtikas neizžūs, nesavītīs, nezaudēs aromātu un vitamīnus.

Vakumēšanas metode palīdz uzglabāt produktus ilgstošāk gan saldētus, gan svaigus.


Gan SOUS VIDE, gan vakumēšanas iekārtas pieejamas GEMOSS Tehnikas nodaļā, Mūkusalas ielā 73, gan GEMOSS e-veikalā


Seko nākamajām Virtuves inovatīvo iekārtu tiešraides sērijām GEMOSS Facebook lapā 


Līdzīgas receptes

 

Applelixir ābolu sidra etiķi: receptes organisma labsajūtai

Ābolu sidra etiķis zināms ar labvēlīgo ietekmi uz gremošanas sistēmas darbību, holesterīna un cukura līmeņa kontroli, kā arī veicina sāta sajūtu.
 

Recepte: pavasarīgi spritz kokteiļi

Kokteiļu sezonai sākoties, piedāvājam kokteiļkartēs iekļaut Apelsīnu Spritz, kura pamata sastāvdaļa ir MONIN apelsīnu Spritz sīrups. Izcils kompanjons dzirkstošo dzērienu pagatavošanai!

 

Sāļās kūkas: receptes un ieteikumi

Radi svētku sajūtu ar ikdienišķām maltītes sastāvdaļām vai iepriecini viesus, kuri atsakās no cukura un saldajiem ēdieniem.

#recepte 

Veģetārs uzturs: receptes, inovācijas un tendences

Lai grauzdētu riekstu un saldās vaniļas smarža uzbur svētku noskaņu katrās mājās, piedāvājam pagatavot gaisīgus mandeļu miltu cepumus.