LV

Par sēklu maizes tapšanu un apzinātu uzturu

 

Zīmols Cake&Bake nesen laidis klajā trīs uzturvielām bagātus sēklu maisījumus maizes cepšanai mājās, kas ļauj taupīt laiku, gatavojot gardas un veselīgas receptes sev un ģimenei. Kad galdā tiek likta svaigi cepta maize no sēklām, riekstiem un augļiem, tā iegūst svinīgu garšu un vedina uz diskusiju par veselīgu dzīvesveidu un alternatīvu uzturu.  Sēklu maizes maisījumu autore ir GEMOSS vadītāja Ieva Treija, kuras virtuvē vairāk nekā pirms gada tapa pirmais maizes kukulītis. Ciemojamies pie Ievas, lai sarunas gaitā izzinātu sēklu maizes stāstu, pagatavošanas rituālu un iedvesmas avotus.

Maizei latviešu kultūrā ir svarīga nozīme un bagāta vēsture. Vai tev ir kādas atmiņas no bērnības par maizes cepšanu?
Vecāki mani vasarās veda pie draugiem uz tāliem laukiem, kur reizi nedēļā abrā jaucām īstu rudzu maizi. Toreiz man ļāva piedalīties kukulīša veidošanā, kas, protams, bija svēts process, bet lielais bērna prieks bija tikt pašai pie sava pēdējā kukulīša – abrakasīša veidošanas. Arī vēlākos gados, Rīgā, mājās tapa padomju “ķieģelīša” versija, un droši vien kāds atcerēsies, lai gan man šo recepti vairs neizdotos atdarināt – mamma mērcēja to kefīrā, sajauca ar miltiem un cepa no jauna. Rezultāts bija ļoti gards, nedaudz atgādināja saldskābmaizi.

 

Vai, strādājot nozarē, pamani, ka pieaug cilvēku interese par veselīgu uzturu, un šis ir pateicīgs laiks jaunu alternatīvu produktu ieviešanai tirgū?

Jau vairāk nekā 20 gadus piegādājot maizes izejvielas, esmu sekojusi līdzi tam, kā sarūk maizes patēriņš, jo cilvēki aizvien apzinātāk izvēlas to, ko ēd. GEMOSS klienti patiesi ir tie, kuri meklē veselīgo – pie mums iegādājas kvalitatīvas un tīras izejvielas un pēc tam paši īsteno savām vēlmēm atbilstošas receptes.
Kas attiecas uz sēklu maizi, laika gaitā sapratu, ka šāds veselīgs un daudzveidīgām sastāvdaļām pilns produkts varētu būt interesants ne tikai man, bet arī plašākam ļaužu pulkam. Ja katrs sēklu maisījumu gatavotu pats, tas paņemtu gan daudz laiku, gan enerģiju, un, sajaucot proporcijas, noteikti radīsies produktu pārpalikumi. Trīs gatavajos maizes maisījumos ir vismaz pieci dažādi sēklu veidi, noteikti būs arī īpaši izmeklētas šķiedrvielas un, protams, rieksti un žāvēti augļi.

Vai pareizo sastāvdaļu meklējumos ir gadījies arī kļūdīties?

Jā! Mans mēģinājums iekļaut maizes sastāvā kvinoju izgāzās visos variantos. Mēģināju iecept to nevārītu – kukulītis sanāca nebaudāmi sauss. Mēģināju to iejaukt maizē vārītu – izdevās “sēklu maizes pudiņš”, ko varētu ēst ar karotīti. Pretendēt uz maizes nosaukumu ar to es nevarēju. Ja kādam ir izdevies pagatavot maizi no kvinojas, priecāšos par to uzzināt!
Kopumā, neskaitāmu mēģinājumu ceļā piegāju tēmai diezgan nopietni – īpaši meklēju piegādātājus griķu un auzu klijām, kā arī vienā no sēklu maisījumiem pievienotas auzu pārslas bez glutēna. Soli pa solim attīstot katru recepti, nonācu pie trim izlolotiem sēklu maisījumiem, kuros neatkārtojas neviena pamata sastāvdaļa. Arī iepakojumu izvēlējos tādu, lai tas būtu atkārtoti izmantojams saimniecībā, bet vienlaikus palīdzētu paust maizes īpašo, mazliet svinīgo noskaņu. Maizes cepšana man pašai ik reizi sniedz svētku sajūtu, lai gan izcepti jau ap simts kukulīši.

Vai varētu teikt, ka sēklu maizes recepte tapa, pateicoties dzīvesveida maiņai?

Jā, jo kviešu miltus uzturā nelietoju jau vairākus gadus. Kad pieņēmu lēmumu atteikties arī no rafinētā cukura un produktiem ar neskaidrām sastāvdaļām, kas pievienotas plaukta termiņa pagarināšanai, garšas pastiprināšanai vai apjoma palielināšanai, negribot nācās atteikties arī no pesto, pastētes un paštaisītiem smēriņiem. Par sēklu maizes ideju paldies jāsaka arī draudzenei, kura pastaigas laikā ieteica izmēģināt maizi pagatavot no sēklām, jo tādu cepot arī savās mājās. Tajā pašā dienā sabērām bļodā visu, ko varējām atrast manā virtuvē, un tā tapa pirmais kukulītis. Tālākos pareizo  sastāvdaļu meklējumus turpināju ar entuziasmu, jo, jāatzīst, ka tik plašs sēklu, žāvētu augļu un riekstu klāsts, visticamāk, nebūs ērti pieejams katrā virtuvē.
Kad atklāju sēklu maizi pati sev, nodomāju, ka tā ir lieliska dāvana draugiem un ģimenei, tādēļ maizes cepšana kļuva par iknedēļas rituālu. Saņēmu labas atsauksmes un komplimentus, kas, protams, deva iedvesmu turpināt.

Lūdzu, izstāsti savu sēklu maizes pagatavošanas procesu.

Beru ērtā bļodā, un vienmērīgi iejaucu maisījumā 3 vistu olas, un 6 ēdamkarotes eļļas. Man patīk vīnogu kauliņu eļļa, jo tai ir neitrāla garša, bet var izvēlēties arī dažādu eļļu sajaukumu. Es pievienoju pārslu sāli vai himalaju sāli – tam gan sākumā ir specifiska smarža. Kad masa kārtīgi samaisīta, svarīgi to stingri iespiest veidnē. Es izmantoju taisnstūra silikona veidni, bet var droši eksperimentēt ar dažādu formu papīra vai metāla cepšanas traukiem. Kukulīti lieku nesakarsētā cepeškrāsnī un cepu 35- 40 minūtes 170 – 180 grādu temperatūrā. Vislabāk to sagriezt ar viegli robainu, plānu nazi, bet pirms tam ļauju tai atdzist. Uzglabāt var ietītu dvielī.
Godži ogu vai plūmju maisījumu var izmantot kā pamatni svaigajā konditorejā, sajaucot to ar kokosriekstu eļļu.

Ieva labprāt stāsta, ka, pievienojot ciedru riekstus, parmezāna sieru un olīveļļu, viņa pavasarī gatavo brīnišķīgus pesto no savā dārzā salasītās gārsas, virzas, pienenēm un panātrēm.  Tas viņas ģimenē esot iecienīts maizes smēriņš. Arī mums ir iespēja nogaršot šo gardumu kādu brīdi pēc tam, kad sēklu maize ir izņemta no krāsns.