LV

Valdzinātājs kanēlis un tā dažādība


Pirmā asociācija ar kanēli ir siltums. Sildošā sajūta, kas rodas pēc kanēļa baudīšanas, nav aizstājama ne ar vienu citu garšvielu. Kanēlis iemantojis pārliecinošu uzticību konditoru vidū, tomēr daudzi nezina, ka pastāv divi kanēļu veidi un katrs no tiem ir ļoti atšķirīgs.

Kas ir kanēlis

Kanēlis patiesībā ir žāvētas kanēļkoku zaru mizas, kas sava aromātiskuma dēļ tiek izmantotas kā garšviela. Kanēlim raksturīgs saldens aromāts un nedaudz asa, rūgtena garša. Populārākie ir divi kanēļa veidi – Ceilonas, kas patiesībā ir īstais kanēlis, un Ķīnas (kasija). Ceilonas kanēlim ir visaugstākā kvalitāte, tāpēc pavāri un konditori iecienījuši tieši to, taču tas ir dārgāks par kasiju.

Ceilonas kanēlis ir garšviela, ko iegūst, noņemot mizu no kanēļkokiem un pēc tam izžāvējot. Tas nāk no Šrilankas. No kanēļkokiem mizu noņem divas reizes gadā. Pēc tam izžāvē un tad tā iegūst gaišu vai dzeltenbrūnu krāsu un sarullējas mums zināmajās standziņās. Viss šis process ir roku darbs. Ceilonas kanēļa mizas biezums nepārsniedz 1 mm, un tai ir trausla, irdena struktūra. Ceilonas kanēlim ir delikāts un salds aromāts, un tieši ar to tas izpelnījies pieprasījumu konditoru vidū.

Kasija no Ceilonas kanēļa atšķiras ar to, ka tā nāk no Indonēzijas un gatavās garšvielas tekstūra ir blīvāka. Mizas virsma ir raupja, sarkanbrūnā krāsā, ar pelēcīgi brūniem plankumiem. Kasijas mizas biezums ir lielāks par 2 mm. Šai garšvielai ir izteikts aromāts, un par to atbild ēteriskās eļļas sastāvs.

Ja esi iecienījis kanēli izmantot kulinārijā, izvēlies to garšvielu, kura garšas un aromātu īpašības būs vairāk piemērotas. Starp citu, nelielās devās kanēlim ir ārstnieciska iedarbība.

Kanēļa izmantojums

Runājot par kanēļa izmantojumu, tam ir lieliska saderība ar āboliem, bumbieriem, aprikozēm, šokolādi un pat ķirbi. Kurš gan nezina slavenās kanēļmaizītes, kurās kanēlis salikumā ar brūno cukuru iekarojušas visu pasauli! Šī garšviela lieliski piestāv medus cepumiem, tā ir neatņemama ābolu tartes pildījumā un ābolu pīrāga sastāvdaļa. Malto kanēli var pievienot visdažādākos konditorejas izstrādājumos, piemēram, desertos, biskvītos, smilšu mīklā, cepumu mīklās, augļu pildījumos, krēmos, mērcēs, kā arī zupās, salātos, pamatēdienos, dzērienos utt. Turklāt kanēlis piestāv visām sezonām!

Mēs mīlam kanēli par atpazīstamo garšu, spilgti maigo aromātu un, protams, par vieglo maģiju, ar kuru tas mūs silda siltajos dzērienos un svētku kūkās.

Gemoss sortimentā pieejams gan kanēlis, gan Ceilonas kanēlis, tāpēc izvēlies sev piemērotāko!